Bárkit érhet baleset

A fizikai megterhelésnek (még az egészen kicsinek is) komoly egészségügyi következményei lehetnek! Különösen a csúszós, jeges utakon érdemes vigyáznunk!

A télies időjárás egyik veszélye, hogy elcsúszunk, elesünk. Melyek a leggyakoribb sérülések?

Zúzódásról akkor beszélünk, ha a bőr alatti erek megsérülnek, szétpattannak, és a bennük lévő vér a bőr alá, a szövetekbe szivárog. Oka a legtöbbször valamilyen ütés vagy esés A zúzódás gyakran intenzív fájdalommal jár együtt, elsősorban az érintett területen megváltózó nyomás miatt.

A zúzódás helye időnként fel is dagadhat. Az érintett terület először piros lesz, majd bekékül (de egyéb színekben is "pompázhat"). Gyakran több hét is kell ahhoz, hogy elmúljon. A felszíni elszíneződések, a kék és lila foltok általában lassabban gyógyulnak, mint a bőr mélyebb rétegeiben lévő szövetek.

Ficam esetén az ízületi porcfelszínek elmozdulnak egymástól. A teljes ficamnál a vápa és a fej teljesen elmozdul, míg részleges ficamnál csak megnagyobbodik az ízületi rés, az ízületi tok és a szalagok megnyúlnak, de a fej az ízületen belül marad. A fájdalom mellett az érintett terület be is dagad, mozgatni a kificamodott testrészt nem nagyon lehet. Bár a test minden ízületében bekövetkezhet, a leggyakrabban a váll, az ujjak, a térd, a csukló és a boka ficamodik ki. A ficamot időnként csonttörés is kíséri.

Rándulásról akkor beszélünk, amikor az ízületi felszínek eltávolodnak egymástól és az ízületet tartó ínszalagok egy része elszakad, de az ízületi fej a vápában marad. Az intenzív fájdalom mellett a jellemzője még a duzzanat, és az, hogy a sérülést szenvedő nehezen, alig tudja mozgatni a sérült testrészt.

Izomhúzódás akkor következhet be, ha az izomrostok egy része túlerőltetés miatt megnyúlik. Azonnali fájdalommal jár együtt, az érintett terület duzzadttá, érzékennyé válhat és el is színeződhet. Az izom komoly túlerőltetés, rossz mozdulat vagy egyéb ok miatt el is szakadhat. Ez szintén komoly fájdalommal jár együtt, az izom mozgatása szinte lehetetlen, vagy ha lehetséges, nagyon fájdalmas. Szakadásnál az izom egy része ki is tapintható a bőr alatt.

Szalagszakadás esetén az ízületre a normál mozgásterjedelmét meghaladó erő hat, így részlegesen vagy teljesen szétszakadhatnak a szalagok. Részleges szakadás esetén az ízület stabilitása megmarad, míg komplett szakadásnál az ízület instabillá válik. Előfordulhat, hogy a szalag leválik a tapadási helyéről, de az is, hogy csontdarabbal együtt szakad el. A sérült ízület környékén vérömleny, duzzanat jön létre, nyomásra igen érzékeny, és a végtag mozgatása heves fájdalommal jár.

Ezeket a sérüléseket (miután megmutattuk őket orvosnak) érdemes inkább lokális fájdalomcsillapítókkal, krémekkel, kenőcsökkel kezelni. Ezeknek kevesebb mellékhatása van, mint a szisztémás fájdalomcsillapítóknak, közvetlenül a sérült területen hatnak, és általában több előnyös tulajdonságot is egyesítenek magukban; általában vény nélkül kaphatók.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: