Azonnal mossunk kezet, ha ezeket megfogtuk

A kézmosás az egyik legjobb védekezés a kórokozók ellen, bizonyos dolgok megérintése után azonban egyenesen elengedhetetlen. Lássuk, melyek ezek!

Pénz

A papír- és az aprópénz egyaránt veszélyes, így érintésük után minden esetben ajánlott a kézmosás. Sőt: egészségünk érdekében célszerű kártyával fizetni, amikor és ahol csak lehet! Egy korábbi kutatás során egy New York-i bankból származó egydollárosokat analizáltak, és kiderült: mikroorganizmusok százai nyüzsögnek rajtuk, köztük a szájból vagy a hüvelyből származó baktériumokkal, háziállatok DNS-ével és egyéb vírusokkal. Egy szintén hasonló témában végzett vizsgálatban pedig a szakemberek E.colit, illetve szalmonellabaktériumot találták papírpénzeken.

A legmocskosabb dolgok otthonunkban A lakásunk, az autónk, a konyhánk, a fürdőszobánk mind-mind tele van olyan dolgokkal, amelyek meglepően koszosak. Ki gondolná például, hogy a törölközője igazi baktériumtelep? A legpiszkosabb dolgok listájáért kattintson ide.

Kilincs, ajtógomb, korlát

A Columbia Egyetem bőrgyógyásza, dr. Katy Burris azt gondolja, elmaradhatatlan a kézmosás az olyan nyilvános helyeken található tárgyak, felületek érintése után, amelyeket rengeteg ember fog meg a nap folyamán. Ilyenek például az éttermekben, közlekedési eszközökön, mosdókban lévő kilincsek, ajtógombok, korlátok.

Éttermi menülap

Az Arizonai Egyetem korábbi kutatása szerint bizonyos étlapok akár 185 ezer kórokozót is hordozhatnak. Bár soknak tűnhet a szám, ha belegondolunk, mennyi ember forgatja a választékot feltüntető lapokat, és milyen ritkán vannak takarítva, mindjárt nem tűnik olyan túlzónak az eredmény. A jövőben tehát figyeljünk arra, hogy miután rendeltünk, alaposan mossuk meg a kezünket.

Minden, ami az orvos rendelőkben, kórházakban van

Az orvosi rendelőkben, kórházakban ugyancsak sok ember megfordul, sőt, bizonyos esetekben a látogatók az ottlétükkor is betegek, akár fertőzhetnek is. Minél kevesebb dolgot érintünk meg tehát, annál jobb, és ha végeztünk, rögtön menjünk el mosdóba, hogy megszabaduljunk a kezeinkre esetlegesen rákerült kórokozóktól.

A rendszeres és alapos kézmosás nagyon fontos egészségünk védelme szempontjából.
A rendszeres és alapos kézmosás nagyon fontos egészségünk védelme szempontjából. Fotó: Getty Images

Állatok

Dr. Nesochi Okeke-Igbokwe úgy vélekedik, nagyon kevesen mossák meg a kezüket az után, hogy megsimogattak, megetettek egy állatot vagy játszottak vele, pedig kötelező lenne - legyen szó akár a saját kis kedvencünkről, akár a máséról. "Számtalan betegséget hordozhatnak, de mivel sok állatra családtagként tekintenek otthon, az emberek hajlamosak elfelejtkezni a veszélyekről" - mondja a szakember.

Mosogatószivacs

A konyha szintén elég rizikós terület, főleg, ha sokan használják, tegyük fel egy munkahelyen. Egy korábbi tanulmányból például kiderült, hogy 326 féle baktérium élhet a használt szivacsokon. Rendszeres cseréjük, tisztításuk tehát kiemelten fontos, ám mivel a munkahelyen ezt valószínűleg nem mi intézzük, inkább mosogassunk a sajátunkkal - és ne felejtsük el a mosogatás utáni kézmosást!

Szappanadagoló

A közösségi mosdókban található szappanadagolók igazi kórokozótelepek, ha tehát megfogjuk azokat, rendkívül körültekintően súroljuk meg kezeinket, ne mismásoljuk el a műveletet. Különösen azok az eszközök veszélyesek, amelyeket meg kell nyomni, hogy megkapjuk a szappanadagunkat, hiszen ezt még piszkos kézzel tesszük - derült ki az Arizonai Egyetem vonatkozó vizsgálatából. A kutatás vezetője, dr. Charles Gerba szerint ezzel a mozdulattal még annál is több baktériumot gyűjthetünk be, mintha bedugnánk a kezünket a vécébe.

Forrás: rd.com

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: