Az erdőirtás megdöbbentő következményei

Növeli a térség hőmérsékletét, csökkenti a páratartalmat, de még a víz körforgását is megváltoztatja az Amazonas vidékén folyó erdőirtás - állapították meg amerikai kutatók.

A Kansasi Egyetem kutatói azt vizsgálták, milyen hatással van a terület növénytakarójának megváltozása a hőmérsékletre és a víz körforgására. "Ez az első tanulmány, amely a bioszféra és az atmoszféra kölcsönhatásait vizsgálja az Amazonas térségében nagyfelbontású műholdfelvételek alapján. Az erdőirtás és a növénytakaró változásainak hatásait akartuk megérteni" - ismertette Gabriel de Oliviera, a Kansasi Egyetem földrajz és légkörtudományi karának kutatója.

erdő, erdőirtás, növényvilág, pusztulás, víz körforgása, klímaváltozás
Az erdőirtás kihat a térség hőmérsékletére és páratartalmára. Fotó: iStock

Meglepő eredmények

A kutatók a brazil Rondonia szövetségi államában vizsgáltak egy-egy nedves, illetve szárazsággal sújtott évet. A NASA műholdfelvételei alapján azt látták, hogy a brazíliai Amazonas délnyugati térségében az erdőirtás, valamint a legelőkre és a szójatermesztésre alkalmas mezőgazdasági területekre való következetes áttérés növeli a talaj és a levegő hőmérsékletét a térségben. Megfigyelték azt is, hogy az erdős területeken a párolgás mértéke háromszor nagyobb, mint a nem erdős területeken.

Az erdőtüzek egészségügyi kockázatairól itt olvashat!

A kutatók jelentős különbségeket fedeztek fel például a Ju-Paraná folyó két partján. Az egyik parton nagy mértékű erdőirtást végeztek, míg a másik oldal a Jaru természetvédelmi terület védett része. Eltérő volt a két térségben az, hogy mekkora hőt bocsát ki a föld, és a párolgás által mekkora mennyiségű víz jut a légkörbe. Ezek mellett a növények párolgása, a nettó sugárzás - vagyis hogy mekkora energia nyerhető a napsugárzásból a földfelszínen -, valamint a föld napfényvisszaverő képessége is különbözött a két partszakaszon. Mindez azért fontos, mert a világ legnagyobb esőerdejéről van szó. A trópusi csapadék és az összes ott végbemenő vízkörforgás az egész világra hatással van.

Az ember felelős az erdőtüzekért

A Brazíliából származó kutató arra is felhívta a figyelmet, hogy bár idén a média nagy figyelmet szentelt az amazóniai erdőtüzeknek, azok minden évben előfordulnak kisebb vagy nagyobb mértékben. "Vannak mezőgazdasági területeink, ahol a múltban irtották ki az erdőt, és azért, hogy megtisztítsák a területet vagy jobb földet nyerjenek a következő évre, felgyújtják azokat. A tűz azonban néha kikerül az ellenőrzés alól és szerepet játszik a nagyobb mértékű erdőirtásban" - mondta a kutató.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: