Az elektromos rollerek ezért veszélyesek

Ne kezeljük játékként az elektromos rollereket, ezek használata ugyanis komoly sérülésveszélyt rejthet magában - figyelmeztetnek a szakemberek.

Az elmúlt évek során egyre népszerűbbé váltak a környezetbarát közlekedési lehetőségek, ennek jegyében sokan vásároltak például elektromos rollert. Ezt a többség egyfajta játékszernek tekinti, holott egyáltalán nem veszélytelen - állítják egy friss amerikai kutatás szerzői.

A bukósisakról megfeledkeznek

A kutatók becslései szerint az elmúlt kilenc év során csak az Egyesült Államokban körülbelül 32 ezren kerültek kórházba elektromos rollerezés közben történt baleset miatt - gyerekek és felnőttek egyaránt. Az egy évre jutó sérültek száma ez idő alatt megtriplázódott, és az előrejelzések szerint ez a szám idén még tovább fog növekedni.

roller, elektromos roller, közlekedési eszköz, környezetbarát közlekedés, bukósisak, baleset, sérülések, fejsérülés
A biztonságos rollerezéshez is kellene bukósisak. Fotó: 123rf

A szakértők szerint ennek oka, hogy az elektromos rollerek egyre népszerűbbek, a veszélyekre viszont sokan nem is gondolnak. A védőöltözetről csak nagyon kevesen gondoskodnak, de még a "tudatos rollerezők" 66 százaléka is elfelejt bukósisakot felvenni. A gyerekeknél a legrosszabb a helyzet: mindössze 19 százalékukra adnak fejvédőt a szüleik.

Milyen sérülések fordulhatnak elő?

A páciensek döntő többsége - 61,2 százaléka - fiú és férfi volt, korcsoport szerint pedig a 6 és 12 év közöttiek körében fordultak elő a leggyakrabban ilyen balesetek. A sérültek harmada ebbe a korosztályba tartozott.

A kutatók száz kórház adatait nézték át. Azt vizsgálták, hogy az elektromos rollerezés közben megsérült közlekedők milyen panaszokkal keresték fel az egészségügyi intézményeket. A vérzéssel, horzsolással járó sebek mellett komolyabb sérülések is előfordultak.

A leggyakrabban zárt fejsérülések - például agyrázkódás - miatt szorultak ellátásra a sérültek. Ezt a sérüléstípust vérzés, zúzódás és sokkos állapot is kísérheti. A második helyen szerepelnek a bőrön megjelenő mély vágások, a harmadik leggyakoribb probléma pedig a csonttörés. Az arcot érintő törések például a sérülések 5,2 százalékát teszik ki.

Forrás: dailymail.co.uk

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Az aranyeresség leggyakoribb tünete

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)