Az e-cigi káros következményei

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) adatai szerint az Egyesült Államokban 2016-ban mintegy 10 millióan szívtak elektromos cigarettát. Az e-cigizők több mint a fele 35 éven aluli, átlagéletkoruk 19 év. Azonban egyre nagyobb figyelmet kapnak az e-cigaretta szívásának káros következményei is.

Az e-cigi rejtélyes tüdőbajt okozhat. A részletekért kattintson ide!

Az ország 33 tagállamában eddig mintegy 450, a tüdőt és a légzőszerveket súlyosan károsító megbetegedést diagnosztizáltak. A közelmúltban újabb két fiatal hunyt el az elektromos cigaretta használatának következtében, így az e-cigihez egyértelműen köthető halálos áldozatok száma hatra emelkedett. Mindeközben több helyen is folynak kutatások az e-cigaretta káros hatásainak magyarázatára. A szakemberek úgy vélik, hogy egy még azonosítatlan vegyi anyag okozhatja a megbetegedéseket. Azt azonban egyelőre nem tudják, hogy ez a készülék valamelyik részében vagy a töltőfolyadékban található-e.

elektromos cigaretta, e-cigi, dohányzás, légzőszervi megbetegedések, Amerika, tilalom
Már hatan meghaltak az e-cigi miatt. Fotó: iStock

A fiatalok járványa

Kalifornia 20 millió dollárt fordít az elektromos cigaretta veszélyeinek ismertetésére - erről írt alá rendeletet hétfőn Gavin Newsom, az Egyesült Államok legnépesebb tagállamának kormányzója. A cél az, hogy minél szélesebb körben és alaposabban felvilágosítsák a kaliforniai fiatalokat a dohány- és kannabisztartalmú elektromos cigaretták szívásának veszélyeire. A politikus "a fiatalok járványának" nevezte a komoly megbetegedéseket okozó elektromos cigaretta használatának rohamos terjedését.

A rendeletben azt is rögzítette, hogy e termék vásárlása előtt az eladóknak kötelezően ellenőrizniük kell a vásárlók életkorát. Emellett arra kérte a helyi törvényhozókat, hogy mielőbb tiltsák be az ízesített e-cigarettákat, a tagállam különböző hivatalaitól pedig az elektromos cigarettához szükséges illegális és hamisított termékek forgalmazásának betiltására vár terveket. "Azonnal cselekednünk kell, mert egészségügyi válsághelyzet van" - hangsúlyozta.

Egyre többen tiltják be az e-cigit

Egy nappal a rendelet aláírása előtt a keleti parti New York állam kormányzója, Andrew Cuomo bejelentette, hogy az állami egészségügyi hatóságok napokon belül betiltják az aromatizált elektromos cigaretták forgalmazását. De a tilalom bevezetésére készül Lori Lightfoot, Chicago polgármestere is. Donald Trump amerikai elnök pedig - ahogy korábbi cikkünkben is megírtuk - pár napja az efféle cigaretták járványszerűen terjedő szívásának veszélyeiről beszélt. Mint mondta, Alex Azar, az egészségügyi tárca irányítója hamarosan szabályozást tesz közzé az ízesített dohánytermékek árusításával kapcsolatban.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: