Az a bizonyos mellkasi szorítás

A fejlett világban, így hazánkban is a vezető halálok a szív- és érrendszeri betegség. A drámaian fiatal életkorban bekövetkező, családokat szociálisan is lehetetlen helyzetbe hozó tragédiák sürgősségi ellátása kulcsfontosságú lehet.

A koszorúerek

A szív falát alkotó szívizomzat egy speciális izomszövet, amely hosszú ideig, nagy erőkifejtésre képes. Működését embrionális korban kezdi el és a halálig szüntelenül működik. A zavartalan működéséhez folyamatos energia- és oxigénellátásra van szüksége, ennek megfelelően rendkívül gazdag vérellátással rendelkezik, ezt gyakran harmadik vérkörnek is nevezik. A szívizom vérellátását saját erei, az ún. koszorúerek (coronaria) biztosítják. A jobb és bal coronaria az aortából indul, közvetlenül a szívből való kilépés után. Előbbi érhálózata a szív jobb pitvarát és kamráját, valamint a szívsövény hátsó harmadát látja el vérrel, míg a bal koszorúér artéria a bal szívfelet és a sövény elülső kétharmadát hálózza be. A vénás vért összegyűjtő több kisebb véna végül a jobb pitvarba ömlik.

Az anginás roham

Az angina pectoris közismertebb nevén az anginás roham olyan tünet együttes, amelyet a szívizomzat átmeneti vérellátási elégtelensége vált ki. Az esetek döntő többségében ezt valamilyen koszorúér szűkület okozza. Előfordulása sajnos egyre fiatalabb kortól megfigyelhető, napjainkban már a harmincéves korosztálynál sem ritka. Férfiaknál négyszer gyakoribb, mint a nőknél. Az anginás roham tünetei általánosságban a következők:

 • szegycsont (sternum) mögötti mellkasi fájdalom;
 • általában hirtelen fellépő;
 • általában rohamokban jelentkezik;
 • a fájdalom érzetet az alábbiak szerint szokták leírni: szorító, égető, markoló, tépő;
 • pihenés esetén a fájdalom csökken;
 • a fájdalom a felső végtagokba, leggyakrabban a bal vállba, karba kisugározhat;
 • ritkább esetekben gyomorba, lapocka irányába, nyak felé sugárzódik;
 • általában néhány percig tart;
 • verejtékezés kísérheti;
 • nyugalmi és terheléses állapotban egyaránt jelentkezhet;
 • a betegnek halál közeli érzése lehet;
 • jelentkezhetnek társtünetek is, pl.: légszomj, hányinger, hányás, köhögés, szédülés, eszméletvesztés.

A fenti tünetek sok egyéb betegségre is utalhatnak, akár szíveredetű, akár egyéb jellegű, pl. tüdő, gerincoszlop, vállízület stb. Ennek megfelelően mindig a legsúlyosabbra gondolva kell elkezdeni az ellátást.

Szívinfarktus

A szívinfarktus (más néven: infarktus, akut myokardiális infarktus /AMI/, szívroham, akut coronaria szindróma /ACS/) oxigénhiány miatt bekövetkező szívizom elhalást jelent. Az oxigénhiány leggyakoribb oka a koszorúér elmeszesedése vagy vérrög általi elzáródása. Tünetei az angina pectorissal megegyezőek, néhány fontosabb különbség a következő:

 • általában több tízpercig is eltart;
 • általában a kisugárzás intenzívebb, távolabbi testrészekig terjed pl. kisujj;
 • nitroglicerinre – az anginával ellentétben – nem vagy csak alig enyhül;
 • akár teljesen tünetmentes is lehet (néma infarktus);

A beteg életben maradási esélyei sok mindentől függnek. Többek közt, hogy a szív melyik területét érintette a szívizom elhalás, okozott-e ritmuszavart, illetve milyen gyorsan érkezett a szaksegítség, amely megszünteti az elzáródás. Itt bizony percek is számíthatnak!

Amit a laikus tehet

Ahogy már utaltunk rá a mellkasi fájdalom egyértelmű oka laikusok számára nem deríthető ki. Ha a betegnek volt már infarktusa vagy jelentkeztek korábban is anginás rohamai, akkor ez segítheti a „diagnózist”. Ilyen esetben általában tart magánál nitroglicerin tartalmú gyógyszert (tabletta, vagy spray), amelynek bevételét segíthetjük.

Amennyiben előzmény korábban nem volt, mindenképp a lehető legrosszabb lehetőségre számítsunk, azaz kezeljük anginásként vagy infarktusosként. Ellátása a következőképpen zajlik:

 • teljes nyugalomba helyezzük, a számára legkedvezőbb testhelyzetbe, ez általában a félülő;
 • ruházatát meglazítjuk;
 • figyeljük a beteg állapotát;
 • nyugtatjuk;
 • próbáljuk a nyugodt légzésre bíztatni;
 • segítséget hívunk.

Mit tesznek a kiérkező mentők?

A betegek ellátása számtalan körülménytől függ. Az alábbi tennivalók csak nagy általánosságban igazak, ezektől jelentős mértékben eltérő ellátás is indokolt lehet.

A helyszíni ellátás fontos eleme a beteg és környezete megfelelő kikérdezése a panaszokat illetően. Pl. milyen jellegű a panasz, mikor kezdődött, jellege, kisugárzása, változott-e, volt-e hasonló korábban, van-e valamilyen ismert betegsége a betegnek, szed-e gyógyszert stb.

A vizsgálat része az általános fizikális (küllem, meghallgatás stb.) és eszközös vizsgálat (vérnyomás, pulzus, vér oxigén telítettség, vércukor), melyek közül kiemelt az EKG vizsgálat, mely az Országos Mentőszolgálat minden eset- és rohamkocsijában rendelkezésre áll.

Kórházi kezelést indokol a mellkasi fájdalom, annak időközbeni megszűnése esetén is, ha:

 • először jelentkezett,
 • erősebb az eddigieknél,
 • egyéb tünetek is társultak hozzá,
 • gyógyszerre az eddigieknél kevésbé reagált..

Amennyiben fennáll a mellkasi fájdalom, vagy infarktus lehetősége merül fel, akkor már a helyszínen meg kell kezdeni az ellátást, illetve a beteg a szállítás során is megfigyelést (EKG-monitor) igényel. Infarktus terápiájának részét képezi az infúzió bekötése, oxigén inhaláció, kábító fájdalomcsillapító adása, nitrát készítmény adása, aszpirin. Infarktus esetén az eset-és rohamkocsikon rendszeresítve van olyan gyógyszer, mely alkalmas a keletkezett vérrög helyszíni oldására (un.lízis).

Az országban e mellett egyre több helyen elérhetőek olyan központok, ahol az akut infarktust szenvedett beteg elzáródott koszorús erét szívkatéteres technikával ki tudják tágítani és szükség esetén un. stent behelyezésével érik el a megfelelő véráramlást. Így a szívizom károsodása minimálisra csökkenthető és a beteg életkilátásai jelentősen javíthatóak. Ilyen lehetőség esetén a mentők közvetlenül ide szállítják a beteget.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció