Az Alzheimer-kór is megelőzhető lehet így

Az Alzheimer-kórral járó szellemi leépülést is segíthet meggátolni egy frissen kifejlesztett kezelési mód. Az eljárással meggátolható, hogy a betegség kialakulásában szerepet játszó anyagok felhalmozódjanak az agyban.

A társadalom elöregedésével egyenes arányban jelent majd egyre nagyobb problémát világszerte az elsősorban idősebbeket érintő Alzheimer-kór. A betegség kezdeti szakaszában plakkokban rakódik le az agyban az úgynevezett béta-amiloid, melynek eltávolításával számos kutatás foglalkozott. Egy frissen publikált kutatásban a Washington University School of Medicine munkatársai megtalálták a módját annak, hogy még a kognitív tünetek megjelenése előtt eltávolítsák az agyból ezeket a káros lerakódásokat.

Segíti a káros anyagok kiürülését az agyból

A Brain című folyóiratban közzétett tanulmány szerint a kutatók megtalálták a módját, hogy egerek agyában növeljék a salakanyagok kiürülésének sebességét. Az agyban lévő plakkokat alkotó béta-amiloid elsőként a szinapszisok közötti kommunikációs összeköttetést támadja, majd magukat az idegsejteket fojtja meg. Ez az amiloid kiváltotta idegsejtpusztulás az Alzheimer-kórra jellemző tünetek kifejlődéséhez vezet.

Alzheimer-kór, demencia
Súlyos betegségek megelőzésében is fontos szerepe lehet ennek az eljárásnak. Fotó: Getty Images

A tanulmány során az agyban termelődő aquaporin-4 nevű fehérjét vizsgálták, amely időnként egy különös hibával szintetizálódik. A kutatás vezetője, dr. Darshan Sapkota azt gondolta, hogy ez a hiba a fehérjegyártási folyamatban végbemenő minőségellenőrzés során következik be. Megfigyelt azonban egy mintázatot, amely alapján azt feltételezte, hogy ennek az elváltozásnak az agyban lévő káros anyagok megtisztításában is szerepe lehet.

A kísérleti egereket a kutatók genetikailag módosítottak úgy, hogy az agyukban magas amiloidszint legyen. Ezután a "hibás", vagyis hosszú aquaporin-4 mennyiségét növelték meg az állatokban egy eljárással, és úgy látták, hogy ezen a módon nagyobb arányban sikerült kiűzni az agyból a káros anyagokat. Bíznak benne, hogy a plakkok lerakódásának meggátolásával a sokakat érintő, súlyos leépüléssel járó betegség kialakulása is megelőzhető, vagy fejlődése lassítható. A szakértők szerint ez az eljárás több olyan neurodegeneratív betegség kezelésében is hatékony lehet, ami hasonló lerakódásokat eredményez: ilyen például a szintén sokakat érintő Parkinson-kór.

Az Alzheimer-kór egy visszafordíthatatlan, fokozatosan súlyosbodó, az agyi idegsejtek pusztulásával járó betegség, egyben a demencia leggyakoribb kiváltó oka. Jellemző korai tünete a memória romlása, de idővel egyaránt zavarokat idéz elő a gondolkodásban, koncentrációban, döntéshozatalban, tervezésben, rutinfeladatok elvégzésében, illetve megváltozhat a betegek hangulata, személyisége, viselkedése is. Az Alzheimer-kór egyelőre nem gyógyítható, a napjainkban alkalmazott kezelési módszerek az állapotromlás lassítására, ezáltal az életminőség javítására szolgálnak. A betegségről bővebben az alábbi cikkünkben is írtunk.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -3, +4 °C

Többfelé erősen felhős, borult lesz az ég, de lesznek tájak, ahol kisüt a nap. Számottevő csapadék nem várható, de ónos szitálás, illetve kisebb eső egy-két helyen kialakulhat. Mérsékelt marad a szél, a legmagasabb hőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Vasárnap folytatódik az eseménytelen, frontmentes időszak. Az ízületi panaszok egész nap fennállhatnak, emellett gyakoriak lehetnek az alvásproblémák és a fejfájásos tünetek. A fényhiány lehangoltságot, ingerültséget okozhat. Fennáll a megfázás veszélye. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: