Asztmásként így kell helyesen lélegezni

A légzőgyakorlatok növelik a koncentrációs képességet, támogatják az érzelemszabályozást, csökkentik a stressz negatív hatásait, emellett pedig rehabilitációs céllal is alkalmazhatjuk őket. Mutatjuk, miként segíthetnek ezek a technikák az asztmás gyermekek életminőségének javításában.

Az asztma a gyermekkor leggyakoribb krónikus betegsége, amely a légutak tartós gyulladásával, beszűkülésével és a kilégzés jellegzetes nehezítettségével jár. Az asztmás gyerekek kilégzését jellemzően sípoló hang kíséri. A légzés pedig általában véve szaporává, zihálóvá válik, és különösen ijesztő lehet a kísérő tünetként jelentkező rohamszerű köhögés, nehézlégzés és légszomj is.

„Az asztma kiváltó okának megismerése elengedhetetlen a beteg gyermek kezelésében, emellett szükségünk lesz inhalációs gyógyszerekre is, amelyek ellazítják a légutakat, tágítják a hörgőket, csökkentik a gyulladást és könnyebbé teszik a légzést” – mondta dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, a Tüdőközpont szakembere, aki egyúttal a rendszeres testmozgás és a légzés aktív szabályozásának fontosságára is felhívta az érintett szülők figyelmét.

légzőgyakorlatot végző gyerekek
Érdemes kipróbálni néhány légzőgyakorlatot, garantált az életminőség javulása. Fotó: Getty Images

Légzőgyakorlatok az asztmásoknak

Az asztmások kezelésében alkalmazott légzőtorna három nagy csoportját különíthetjük el. Léteznek:

  1. a légzésmintázat megváltoztatására irányuló gyakorlatok,
  2. a légzőizmok erejének és kitartásának növelésére irányuló gyakorlatok,
  3. illetve a mellkas rugalmasságának növelését és a testtartás javítását szolgáló gyakorlatok is.

Az alábbiakban pedig néhány légzőgyakorlatot is ismertetünk.

Kilégzés ajakfékkel – Fontos, hogy megtanítsuk gyermekeinket a légzés aranyszabályára, vagyis az orron át történő belégzésre és a hosszabb ideig tartó kilégzésre. Ebben nagyszerű segítőnk lesz ez a technika. Az ajakfékkel történő kilégzéskor az orron át történő belégzés után egy lassú, 4-6 másodpercig tartó kilégzés következik, amelynek során csücsörített ajkakkal kell kiengedni a levegőt (mintha egy gyertyát próbálnánk elfújni).

• Papworth-módszer – A módszert, amelyet a 60-as években az angliai Cambridgeshire-ben található Papworth Kórházban fejlesztettek ki, a légzési problémákkal, a szorongással és az alvászavarokkal küzdő páciensek kezelésére is alkalmazzák. Jellemzője, hogy a mély hasi légzést kombinálja relaxációs gyakorlatokkal, az orron át történő légzés fontosságát tanítja, és a rekeszizom használatára koncentrál.

• Buteyko-módszer – Az ukrán Konstantin Pavlovich Buteyko professzorhoz köthető módszer az 1950-es évek óta ismert. Ezzel a lassabb és hatékonyabb légzésre fókuszáló légzéstechnikával lehetővé válik az asztmás betegek légzésének kontrollálása, a hiperventilláció csökkentése és így a betegség kordában tartása is. A Buteyko-technika segítségével javulhat a vér oxigénellátottsága, beállhat az optimális lélegzetszám, valamint csökkenhet a szervezet stressz-szintje.

Légzőgyakorlatok, amelyekkel megnyugtathatjuk magunkat
A lelassulás és a tudatos légzés egy egyszerű, de nagyszerű módszer háborgó gondolataink elcsendesítésére, valamint lelki vívódásaink, szorongásaink mérséklésére. Bemutatunk tíz különböző légzőgyakorlatot, amelyeket érdemes kipróbálni, ha azt érezzük, már nem bírunk megbirkózni a ránk nehezedő stressz súlyával.

A légzőgyakorlatok jótékony hatása az asztmás gyermekeknél

Az asztmás gyermekek estében a belégzés felületes, a kilégzés akadályoztatott, a légzésszünet pedig hiányzik. Ezért a légzés aktív szabályozásának megtanítása jótékony hatással bír a betegségben érintettek számára. Ugyanis...

  • támogatja a bordaközi izmok és a rekeszizom összehangolt működését, valamint a tüdő munkáját;
  • elősegíti a mellkasi mobilitást;
  • javítja a testtartást;
  • megszünteti a feszes, kapkodó légvételt, csillapítja a zihálást;
  • enyhíti a betegséggel járó kellemetlen pszichológiai érzéseket;
  • mérsékli az asztma elleni gyógyszerek szükségességét.
Fontos, hogy ezeket a gyakorlatokat orvos vagy gyógytornász irányítása mellett végezzük, hiszen egyrészt csak így biztosítható a feladatok helyes kivitelezése, másrészt a szakemberek rendelkezésére állnak olyan légzésrehabilitációs segédeszközök is, amelyek segítik ezek elvégzését” – hívta fel a szülők figyelmét a doktornő.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +5 °C

A látási viszonyok mindenhol javulnak, és jobbára közepesen vagy gyengén felhős idő várható sok napsütéssel. Legtovább az Északi-középhegységben lehetnek borult, párás tájak, ahol szitálás, esetleg kisebb eső előfordulhat. Másutt is legfeljebb csak gyenge zápor alakulhat ki. A Dunántúlon nagy területen kísérhetik élénk, néhol erős lökések a déli, délkeleti szelet. A hőmérséklet délután jobbára 13 és 20 fok között várható, de a tartósan borult, ködös vidékeken ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. Késő este 6, 12 fok valószínű. Se fronthatás, se eső nem ronthatja el a vasárnapot.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra