Így biztosítják, hogy mindenhol legyen ivóvíz

Tovább folytatódik az aszály, ezért most az ivóvíz biztosítása a legfontosabb feladat – jelentette ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF). Közölték ugyanakkor, hogy sorra készülnek el az ütemezett öntözési menetrendek is.

Az ország túlnyomó részén továbbra is erős vagy rendkívüli aszály van. A hétvégi front nem hozott annyi esőt, amennyi enyhítette volna a szárazságot , és a napokban sem várható az aszályt érdemben mérséklő eső, jelentős mennyiség ugyanis csak lokálisan fordulhat elő. Jelenleg tizenkét vízhiánykezelő körzetben elsőfokú, nyolcban másodfokú, huszonkettőben pedig harmadfokú – vagyis a legmagasabb – vízhiány elleni készültség van érvényben – közölte az OVF.

ivóvíz, aszály, szárazság
Vízhiány miatt a Magyar Honvédség Rába H25-ös vízszállító kocsija töltött ivóvizet a solymári víztározóba július 1-jén. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ez most a legfontosabb feladat

A rendkívüli aszályhelyzetben az ivóvíz biztosítása mindenhol elsőbbséget élvez a mezőgazdasági és az ipari vízigényekkel szemben. Annak érdekében, hogy a Tisza-tó vízkészletének jelentős csökkenése ellenére Szolnok vízellátását garantálni tudják, a vízügy munkatársai ideiglenes szivattyús úszóművet telepítettek a tiszai felszíni ivóvízkivételhez. Ennek segítségével a város és a környező települések mintegy 91 ezer lakosának ivóvízellátása még abban az esetben is folyamatosan biztosított, ha a Tisza szintje a kritikus alá csökkenne – tájékoztatott a Vízügyi Főigazgatóság.

A mezőgazdaságban is nagy az igény

A megnövekedett vízigények kielégítése érdekében a vízügyi igazgatóságok folyamatosan egyeztetnek a vízszolgáltatási szerződéssel rendelkező gazdákkal az ütemezett öntözési menetrendről, amelynek köszönhetően a terhelés jobban eloszlik a vízfolyásokon. A vízügy munkatársai rendszeresen ellenőrzik, hogy az érintettek betartják-e az időrendet, valamint az engedélyezett mennyiségeket. Amennyiben eltérést, vagy illegális vízkivételt észlelnek, a katasztrófavédelem munkatársaival közösen felszólítják a vízhasználót, hogy azt szüntesse meg, ellenkező esetben hatósági intézkedést kérnek.

Rekordalacsony vízállásokat mértek

A folyókon még mindig igen alacsony a vízállás: sok helyen a valaha mért legkisebbhez közeli vagy azt alul is múló értékeket mértek. A Duna Budapestnél kedd reggel 98 centiméteren állt. A Ráckevei-Soroksári-Duna-ág vizét pedig már majdnem két hete pótolják a Kvassay- és a Tassi-zsilipek szivattyúinak segítségével, de amennyiben szükséges, mobilszivattyúkat is üzembe állítanak.

A rendkívüli aszállyal sújtott területek nagysága jelentős csapadék hiányában tovább nőtt és már az ország nyugati felét is elérte. A Balaton átlagvízállása kedd reggel 85 centiméter volt. A tó vízminőségét heti rendszerességgel ellenőrzik, és a legfrissebb adatok nem mutattak semmilyen határérték-túllépést vagy egyéb problémát. A Velencei-tó Agárdnál 64 centiméter, ami mindössze 1 centiméterre van a valaha mért legkisebb vízállástól. A tavon továbbra is zajlik a levegőztetés: minden reggel 4 és 10 óra között egy nagy teljesítményű uszályos és három úszó munkagépre szerelt mobil eszköz dolgozik a halak oxigénellátásának támogatásán.
A Tiszán kialakult rendkívül alacsony vízállás egyébként lehetővé teszi, hogy ritkán megvalósítható méréseket végezzenek el a szakemberek. Hétfőn például megkezdték az úgynevezett kisvízszint-rögzítést, amelynek eredményeit felhasználva a hajózást biztonságosabbá, a hidrológiai előrejelzést és a rendelkezésre álló vízkészletek meghatározását pedig pontosabbá tudják tenni. Mivel a szélsőséges vízháztartási helyzetek felülírják a korábban épült vízügyi létesítmények üzemrendjét, az új adatoknak a pontosítása rendkívül fontos a gyors cselekvéshez.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel és északnyugat felől növekvő fátyolfelhőzettel, amely délutántól az Észak-Dunántúlon már vastagszik is. Helyenként alakulhat ki zápor, északnyugaton esetleg zivatar is lehet. A nyugatias szelet az északi megyékben kísérhetik élénk, erős, záporok, zivatarok környékén esetleg viharos lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul. Továbbra is változékony marad az időjárás.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra