Így biztosítják, hogy mindenhol legyen ivóvíz

Tovább folytatódik az aszály, ezért most az ivóvíz biztosítása a legfontosabb feladat – jelentette ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF). Közölték ugyanakkor, hogy sorra készülnek el az ütemezett öntözési menetrendek is.

Az ország túlnyomó részén továbbra is erős vagy rendkívüli aszály van. A hétvégi front nem hozott annyi esőt, amennyi enyhítette volna a szárazságot , és a napokban sem várható az aszályt érdemben mérséklő eső, jelentős mennyiség ugyanis csak lokálisan fordulhat elő. Jelenleg tizenkét vízhiánykezelő körzetben elsőfokú, nyolcban másodfokú, huszonkettőben pedig harmadfokú – vagyis a legmagasabb – vízhiány elleni készültség van érvényben – közölte az OVF.

ivóvíz, aszály, szárazság
Vízhiány miatt a Magyar Honvédség Rába H25-ös vízszállító kocsija töltött ivóvizet a solymári víztározóba július 1-jén. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ez most a legfontosabb feladat

A rendkívüli aszályhelyzetben az ivóvíz biztosítása mindenhol elsőbbséget élvez a mezőgazdasági és az ipari vízigényekkel szemben. Annak érdekében, hogy a Tisza-tó vízkészletének jelentős csökkenése ellenére Szolnok vízellátását garantálni tudják, a vízügy munkatársai ideiglenes szivattyús úszóművet telepítettek a tiszai felszíni ivóvízkivételhez. Ennek segítségével a város és a környező települések mintegy 91 ezer lakosának ivóvízellátása még abban az esetben is folyamatosan biztosított, ha a Tisza szintje a kritikus alá csökkenne – tájékoztatott a Vízügyi Főigazgatóság.

A mezőgazdaságban is nagy az igény

A megnövekedett vízigények kielégítése érdekében a vízügyi igazgatóságok folyamatosan egyeztetnek a vízszolgáltatási szerződéssel rendelkező gazdákkal az ütemezett öntözési menetrendről, amelynek köszönhetően a terhelés jobban eloszlik a vízfolyásokon. A vízügy munkatársai rendszeresen ellenőrzik, hogy az érintettek betartják-e az időrendet, valamint az engedélyezett mennyiségeket. Amennyiben eltérést, vagy illegális vízkivételt észlelnek, a katasztrófavédelem munkatársaival közösen felszólítják a vízhasználót, hogy azt szüntesse meg, ellenkező esetben hatósági intézkedést kérnek.

Rekordalacsony vízállásokat mértek

A folyókon még mindig igen alacsony a vízállás: sok helyen a valaha mért legkisebbhez közeli vagy azt alul is múló értékeket mértek. A Duna Budapestnél kedd reggel 98 centiméteren állt. A Ráckevei-Soroksári-Duna-ág vizét pedig már majdnem két hete pótolják a Kvassay- és a Tassi-zsilipek szivattyúinak segítségével, de amennyiben szükséges, mobilszivattyúkat is üzembe állítanak.

A rendkívüli aszállyal sújtott területek nagysága jelentős csapadék hiányában tovább nőtt és már az ország nyugati felét is elérte. A Balaton átlagvízállása kedd reggel 85 centiméter volt. A tó vízminőségét heti rendszerességgel ellenőrzik, és a legfrissebb adatok nem mutattak semmilyen határérték-túllépést vagy egyéb problémát. A Velencei-tó Agárdnál 64 centiméter, ami mindössze 1 centiméterre van a valaha mért legkisebb vízállástól. A tavon továbbra is zajlik a levegőztetés: minden reggel 4 és 10 óra között egy nagy teljesítményű uszályos és három úszó munkagépre szerelt mobil eszköz dolgozik a halak oxigénellátásának támogatásán.
A Tiszán kialakult rendkívül alacsony vízállás egyébként lehetővé teszi, hogy ritkán megvalósítható méréseket végezzenek el a szakemberek. Hétfőn például megkezdték az úgynevezett kisvízszint-rögzítést, amelynek eredményeit felhasználva a hajózást biztonságosabbá, a hidrológiai előrejelzést és a rendelkezésre álló vízkészletek meghatározását pedig pontosabbá tudják tenni. Mivel a szélsőséges vízháztartási helyzetek felülírják a korábban épült vízügyi létesítmények üzemrendjét, az új adatoknak a pontosítása rendkívül fontos a gyors cselekvéshez.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15, +20 °C
Minimum: +4, +11 °C

A felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Szórványosan alakul ki zápor. Erős, olykor viharos lesz az északnyugati szél, 15, 20 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön újabb front, de még mindig hidegfronthoz hasonló hatás lesz tapasztalható. Görcsös fejfájás, izomgörcs léphet fel, sokan ingerlékenyek, nyugtalanok lehetnek. Az összetett légköri helyzet több panaszt is okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: