AstraZeneca: jó ez az oltás vagy sem?

Az eddigi vizsgálatok azt bizonyítják, hogy a rendkívül ritkán előforduló vérrögképződéses esetek ellenére az AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyagának előnyei továbbra is felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait - jelentette ki az Európai Gyógyszerügynökség (EMA).

AstraZeneca-oltás: milyen tünetek jelezhetnek bajt? A válaszért kattintson ide!

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő ügynökség a napokban ismertette a Vaxzevria névre keresztelt oltóanyag folyamatban lévő vizsgálatának részeredményeit. Ezek alapján megerősítették, hogy a brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyártó és az Oxfordi Egyetem közös vakcinája hatásos ellenszer az új típusú koronavírussal szemben. A Vaxzevria előnyei minden felnőtt korosztály esetében meghaladják a kockázatokat, és az oltóanyag esetleges mellékhatásának kockázata nem emelkedik az életkor függvényében. A rendelkezésre álló adatok szerint a vakcina legalább 80 százalékos hatékonyságot mutat.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag
Az oltás előnyei minden felnőtt korosztályban meghaladják a kockázatokat.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Az előzmények

Az EMA azért végez rendkívüli vizsgálatot, mert március eleje óta több ország is bejelentette, hogy elővigyázatosságból ideiglenesen felfüggesztik az AstraZeneca COVID-19 elleni oltóanyagának használatát, miután több olyan esetet is jelentettek, amikor vérrög képződött a beoltottak szervezetében. A korlátozást egyes országok azóta feloldották, mások megerősítették. Az uniós ügynökség kiemelte, hogy a vérrögképződéssel járó megbetegedés - amely a trombociták számának alacsony számával áll összefüggésben - néhány esetben, eddig igen alacsony arányban fordult elő az AstraZeneca cég termékével beoltottak körében. Ilyen mellékhatás a becslések szerint 100 ezer beoltottból legfeljebb egy esetben fordulhat elő. Kiemelték ugyanakkor, hogy azonnal orvoshoz kell fordulniuk azoknak, akik tüneteket észlelnek a vakcinázás után.

A vizsgálat eredménye

A kockázatértékelő bizottság továbbra is azt javasolja, hogy a vakcina ismétlő oltását az első adag beadását követő 4. és 12. hét között adják be. Az értékelés alátámasztja, hogy az AstraZeneca vakcinája biztonságos, és hatékonyan képes megelőzni a koronavírus okozta betegséget, valamint csökkenti a kórházi kezelés és az elhalálozás kockázatát. Az EMA ugyanakkor úgy döntött - még április elején -, hogy Vaxzevria oltóanyag esetében a vérrögképződés esetleges veszélyét fel kell tüntetni a vakcina nagyon ritka mellékhatásaként.

COVID-oltás: mekkora a vérrög kockázata? Olvassa el a részleteket!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -4, +2 °C

Párás, borongós időre kell számítani. Az északkeleti tájakat kivéve többfelé lehet eső, nyugaton havas eső, hó is. Mérsékelt szél mellett 1, 5 fokig melegszik a levegő. Pénteken kettősfronti hatás érvényesül, erősebb panaszok délen, délnyugaton és nyugaton lehetnek. Ismét gyakorivá válhat a fejfájás, emellett a keringési és vérnyomáspanaszok is megszaporodhatnak. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet, sok tünet jelentkezhet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: