Angioödéma: mi okozhatja?

Az angioödéma miatt akár életveszélyes állapotba is kerülhetnek az érintettek, így fontos, hogy mielőbb fény derüljön a problémára. Mi állhat a hátterében, és hogyan zajlik a kivizsgálása?

Légszomj, a test egyes részein ödéma - az angioödéma hátterében több kiváltó ok is állhat - mondja Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa, hozzátéve: vizsgálatokkal kideríthetjük, hogy mi okozta az ijesztő tüneteket.

Mire utal az ödéma helye?

Az angioödéma veszélyei

Az angioödéma jól látható jele az arcon elsősorban a szemek és az ajkak területén megjelenő duzzanat. Ahol nem látható, de a nehézlégzés, fulladásérzés miatt gondolni kell rá, az a torok és a légutak területét érintő duzzanat. Moric doktornő szerint a mélyebb szövetrétegek vizenyős duzzanata érintheti a bőrt és a nyálkahártyát is, és ennek következtében akár életveszélyes állapotba kerülhetnek az érintettek. Jó tudni azt is, hogy az angioödéma tünetei hirtelen jelentkeznek, de lassan múlnak el.

Gyakori kiváltó okok

Az angioödéma kialakulásában szerepet játszhat az örökletesség, ez esetben herediter angioödémáról (HANO) beszélünk. Ilyenkor az ödéma mellett hányinger, hányás is jelentkezhet. Az első tüneteket rendszerint a pubertás utáni időszakban észlelik a betegek. Angioödémát gyógyszerek - például penicillin, aszpirin vagy vérnyomáscsökkentők - is okozhatnak.

Az angioödéma nehézlégzéssel, fulladásérzéssel is járhat.
Az angioödéma nehézlégzéssel, fulladásérzéssel is járhat. Fotó: Getty Images

Előfordulhat, hogy az angioödéma tüneteit allergia váltja ki - lehet rovarcsípés, latex- vagy ételallergia. Az esetek egy részében egyébként a pontos kiváltó okot alapos kivizsgálás során sem sikerül felfedni. Ismeretlen eredetű angioödéma esetén a tünetek megjelenését stressz vagy fertőzés is okozhatja.

Így zajlik a kivizsgálás

Mint arra az allergológus rámutatott, ha valakinél az angioödéma tünetei jelentkeznek, sürgősségi ellátásra van szüksége. Ezt követően azonban fontos kideríteni, hogy mi okozta a panaszokat, az újabb esetet csak így lehet megelőzni. A kivizsgálás alapos és hosszadalmas lehet. Lényeges, hogy a beteg minden részletet elmondjon arról, hogy mikor, milyen körülmények között jelentkeztek a tünetei - például mit fogyasztott, milyen gyógyszert szedett előtte. Tisztázni kell az öröklődés kérdését, a családban előforduló allergiás betegségeket is.

A kikérdezés és a válaszok alapján az orvos eldönti, hogy milyen vizsgálatokat szükséges elvégezni a diagnózishoz. Ha fennáll az anafilaxia - életveszélyes allergiás reakció - gyanúja, epinefrininjekciót is felírhatnak, amit a betegnek magánál kell tartania és anafilaxia esetén használnia, amíg az orvosi segítség megérkezik.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +14 °C

Délnyugat felől egyre nagyobb területen megvastagszik a felhőzet. Északkeleten, illetve a keleti határ mentén számíthatunk a legtöbb napsütésre. A vastagabb felhővel borított tájakon időszakos, gyenge eső várható, majd kora estétől dél, délnyugat felől már egyre több helyen valószínű eső, zápor, zivatar. A keleti, délkeleti szél megélénkül, zivatar környékén átmeneti szélerősödés tapasztalható. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23 és 29 fok között alakul, de a Nyugat-Dunántúlon ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. Késő estére többnyire 14 és 20 fok közé hűl le a levegő, de néhol hűvösebb is lehet. Fronthatásra hétfőn nem kell számítani, a levegő azonban néhány fokot melegszik majd, így az arra érzékenyeknél melegfrontra jellemző tünetek jelentkezhetnek.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra