Angioödéma: mi okozhatja?

Az angioödéma miatt akár életveszélyes állapotba is kerülhetnek az érintettek, így fontos, hogy mielőbb fény derüljön a problémára. Mi állhat a hátterében, és hogyan zajlik a kivizsgálása?

Légszomj, a test egyes részein ödéma - az angioödéma hátterében több kiváltó ok is állhat - mondja Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa, hozzátéve: vizsgálatokkal kideríthetjük, hogy mi okozta az ijesztő tüneteket.

Mire utal az ödéma helye?

Az angioödéma veszélyei

Az angioödéma jól látható jele az arcon elsősorban a szemek és az ajkak területén megjelenő duzzanat. Ahol nem látható, de a nehézlégzés, fulladásérzés miatt gondolni kell rá, az a torok és a légutak területét érintő duzzanat. Moric doktornő szerint a mélyebb szövetrétegek vizenyős duzzanata érintheti a bőrt és a nyálkahártyát is, és ennek következtében akár életveszélyes állapotba kerülhetnek az érintettek. Jó tudni azt is, hogy az angioödéma tünetei hirtelen jelentkeznek, de lassan múlnak el.

Gyakori kiváltó okok

Az angioödéma kialakulásában szerepet játszhat az örökletesség, ez esetben herediter angioödémáról (HANO) beszélünk. Ilyenkor az ödéma mellett hányinger, hányás is jelentkezhet. Az első tüneteket rendszerint a pubertás utáni időszakban észlelik a betegek. Angioödémát gyógyszerek - például penicillin, aszpirin vagy vérnyomáscsökkentők - is okozhatnak.

Az angioödéma nehézlégzéssel, fulladásérzéssel is járhat.
Az angioödéma nehézlégzéssel, fulladásérzéssel is járhat.

Előfordulhat, hogy az angioödéma tüneteit allergia váltja ki - lehet rovarcsípés, latex- vagy ételallergia. Az esetek egy részében egyébként a pontos kiváltó okot alapos kivizsgálás során sem sikerül felfedni. Ismeretlen eredetű angioödéma esetén a tünetek megjelenését stressz vagyfertőzésis okozhatja.

Így zajlik a kivizsgálás

Mint arra az allergológus rámutatott, ha valakinél az angioödéma tünetei jelentkeznek, sürgősségi ellátásra van szüksége. Ezt követően azonban fontos kideríteni, hogy mi okozta a panaszokat, az újabb esetet csak így lehet megelőzni. A kivizsgálás alapos és hosszadalmas lehet. Lényeges, hogy a beteg minden részletet elmondjon arról, hogy mikor, milyen körülmények között jelentkeztek a tünetei - például mit fogyasztott, milyen gyógyszert szedett előtte. Tisztázni kell az öröklődés kérdését, a családban előforduló allergiás betegségeket is.

A kikérdezés és a válaszok alapján az orvos eldönti, hogy milyen vizsgálatokat szükséges elvégezni a diagnózishoz. Ha fennáll az anafilaxia - életveszélyes allergiás reakció - gyanúja, epinefrininjekciót is felírhatnak, amit a betegnek magánál kell tartania és anafilaxia esetén használnia, amíg az orvosi segítség megérkezik.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció