Amit tudni kell a fertőtlenítőszerekről

Bármikor előfordulhat, hogy kisebb sérülés ér minket: egy szúrás, egy vágás, amivel nem is tudjuk, hogy mit kezdjünk. Azonban nem szabad elhanyagolni a kicsinek tűnő sebeket sem, mert a nem fertőtlenített sérüléseknek komolyabb következményei lehetnek.

Sebesülés után

Első teendőnk, hogy a sérülés után a lehető leghamarabb kezeljük a sebet: elsősorban a seb megtisztításáról és fertőtlenítéséről kell gondoskodnunk. Lehetőleg folyó vízzel mossuk le a seb környékét, így eltávolítva a szennyeződéséket. Horzsolások esetén - ha túl sok por vagy idegen anyag jutott a sebbe - az egész sebet tartsuk víz alá, illetve ha szükséges, akkor steril gézzel távolítsuk el a szennyeződéseket. A sebek szabad levegőn gyorsabban gyógyulnak, így ha nem indokolt, akkor ne ragasszuk le!

Sebfertőtlenítési kisokos

Legyen gyors fertőtlenítő hatású (rövid hatóidejű), megbízható (széles spektrumú), stabil (ne változzon hőre, fényre), hasson hosszú ideig (akár 24 óra), és emellett a fertőtlenítő felületet se károsítsa, ne legyen büdös, ne hagyjon foltot a ruhán, bőrön. Joggal dönthetünk az olyan készítmények mellett továbbá, amelyek a fentiek mellett még gazdaságosak is, nincs mellékhatásuk, az alkalmazás során nem csípnek, könnyen használhatóak és gyerekek, kismamák, szoptatós anyák is használhatják. A seb fertőtlenítését ezután sebfertőtlenítővel végezzük. Fontos ezért, hogy az otthoni házi patikában mindig legyen tehát külön bőr- és sebfertőtlenítő, valamint az eszközök fertőtlenítésére alkalmas szer, ugyanis univerzális fertőtlenítőszer, ami mindenre jó, nem létezik.

Amikor a bőr hámrétege sérült, minden esetben csak sebfertőtlenítőt használhatunk. A sebfertőtlenítők közvetlen a sebre kerülnek. Nem csípnek, általában csillapítják a vérzést, megakadályozzák a kórokozók szervezetbe jutását. A használati útmutatón mindig feltüntetik, hogy jód- és szalicilérzékeny embereknél alkalmazható-e a szer, ezért ne felejtsük elolvasni a sebfertőtlenítő biztonsági adatlapját! A seb fertőtlenítése után a sebet el kell látni, lehetőleg a legkorszerűbb sebkezelő és sebfedő anyagokkal, a seb gyorsabb gyógyulása érdekében.

Milyen fertőtlenítőszereket használhatunk?

  • Alkoholok: A bőr felületi fertőtlenítésére szolgáló szerek. Egy rendes üvegnyi (fertőtlenítési célokra ez 2 dl) általában párszáz ledörzsölésig elegendő, feltéve, ha nem hagyjuk nyitva a kupakot, illetve rendes mennyiségben használjuk. Önmagában alkalmazva érdemi fertőtlenítő hatás csak 70 százaléknál magasabb koncentrációban várható. Sebbe kerülve fájdalmas, mert a vízelvonás révén roncsolja a szöveteket, így sebek kezelésére, fertőtlenítésére nem alkalmas.

  • Hidrogén-peroxid: Ez nem más, mint H2O2, vízben oldva. Súlyos sebekre, fekélyekre 6%-os oldatát használják, kisebb sebekre 1-2%-os oldatát. Hátránya, hogy elősegíti a hegképződést, és lassítja a sebgyógyulást.
  • Jód: A jódtinktúrát ma már nem forgalmazzák, mivel nem kerülhet a sebbe, használata kellemetlen, erősen csíp, allergiás reakciót válthat ki és foltot hagy a ruhán. A jódtartalmú készítmények elpusztítják a baktériumokat, gombákat, vírusokat, ezzel meggátolják a sebek elfertőződését. Hátrányuk, hogy elősegítik a hegképződést és lassítják a sebgyógyulást. A jódtartalmú szerek ma is jelentős sejtroncsoló hatással rendelkeznek, szárítanak, elszíneződést okoznak és allergiás reakciókat válthatnak ki. Manapság népszerűek a jodofór komplexek, melyek a jód előnyeit képviselik a fentebb ismertetett hátrányok nélkül.
  • Konyhasó: Nagyon erőteljes szárítóanyag, amely elvonja a sejtekből és a baktériumoktól a vizet, így azok bizonyos sókoncentráció fölött képtelenek élni. Fájdalmas, enyhe károsodást okoz a szövetekben, kizárólag akkor használjunk, ha semmilyen más fertőtlenítőszer nincs kéznél!

  • Fenol és származékai: A karbolsavoldatot a sebészek használják bemosakodás előtt, ez is hozzájárul a jellegzetes "kórházszaghoz". Töményen antibakteriális, hígabban csak gátló hatású.

  • Triklorofenol: Átlátszó, sárgás folyadék, amelyet torokfertőtlenítőként és általános fertőtlenítőként használnak. Általában elég, ha az ember egy vattadarabra itatva megkeni a kívánt felületet vagy torokfertőtlenítés esetén öblöget a hígított oldattal.

  • Gumikesztyű, gyorstapasz (ragtapasz), fertőtlenítőszer, steril mull-lap és mullpólya, gyorskötöző pólya, égési kötszer és olló.
  • Timol: Kakukkfűből kivonható fertőtlenítő hatású anyag, mely kellemes illatú, aromatikus, kristályos anyag, emellett belélegzéssel ható érzéstelenítő is.

  • Benzalkónium-klorid: Oldata színtelen, keserű ízű, semleges vagy lúgos pH-jú, rázásra habzik. Enyhén mandulára emlékeztető illata van. Gyorsan hat, közepes ideig; hatásos baktériumok, vírusok, gombák és protozoák ellen, bár a spórák ellenállnak neki. Fertőtlenítőspray formájában lehet kapni.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +13 °C
Minimum: +4 °C

A felhőzet hazánk délkeleti, keleti részén is szakadozik, arrafelé rövidebb, másutt hosszabb időre is kisüthet a nap. Elsősorban a Salgótarján-Szeged vonal szélesebb sávjában, valamint a Dunántúl nyugati és északi tájain alakulhatnak ki a déli óráktól záporok, jégdara záporok, amelyeket villámlás, dörgés is kísérhet. A hegyekben hózápor is lehet. Az északi, északnyugati szelet az ország nyugati felén élénk, néhol erős lökések kísérik. Emellett záporok, zivatarok környezetében is lehet átmeneti szélerősödés. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 16 fok között alakul. A melegedésnek egy markáns hidegfront vetett véget, ami sokaknál okozhat kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra