A műanyagszemét ekkora bajt okoz

Műanyagban fuldoklik egy csodaszép sziget, de a madarakat is mérgezi a rengeteg szemét.

Világszerte egyre nagyobb problémát okoz a műanyagszemét növekvő mennyisége. Most például arról érkezett hír, hogy az UNESCO világörökség részét képező dél-csendes-óceáni Henderson-sziget fuldoklik a szemétben. A földnyelven hat tonna műanyaghulladékot gyűjtöttek össze tudományos szakemberek két hét alatt.

"Mindenhol szemetet találtunk. Palackokat, tartályokat, mindenféle halászati eszközt, amelyek számos országból - Németországból, Kanadából, az Egyesült Államokból, Chiléből, Argentínából vagy Ecuadorból származnak" - mondta Jennifer Lavers ausztráliai tengerbiológus, aki az elmúlt hónapban expedíciót vezetett az Új-Zélandhoz tartozó lakatlan szigetre, amit régebben "környezeti koronaékszernek" tartottak érintetlensége, páratlan tisztasága miatt.

Rengeteg szemét kerül évente a tengerekbe, a pontos szám egészen elképesztő. Részletek a cikkben !

Nem hosszú távú megoldás

Lavers, aki először 2015-ben vezetett expedíciót a szigetre, és jövőre, illetve 2012-ben is meg akarja ismételni az akciót, leszögezte: az általa tapasztaltak alapján a szemétgyűjtés nem jelent hosszú távú megoldást az óceánok hulladékszennyezésére. "Olyan sok szemét van már óceánjainkban, hogy valóban mindent meg kell tennünk azért, hogy megakadályozzuk, hogy még több kerüljön oda" - mondta.

Egyre nagyobb gondot okoz a műanyagszemét növekvő mennyisége
Egyre nagyobb gondot okoz a műanyagszemét növekvő mennyisége. Forrás: 123rf.com

Mérgezi a madarakat a műanyag

Szintén riasztóak azok a műanyagszemét negatív hatásával kapcsolatos eredmények, amelyeket ausztrál kutatók tártak a nyilvánosság elé. A Tasmaniai Egyetem Tengeri és Antarktiszi Tanulmányok Intézetének (IMAS) szakemberei az Ausztráliától keletre fekvő Lord Howe-sziget barna vészmadaraitól (Ardenna carneipes) begyűjtött vérmintákat elemeztek, és megállapították, hogy a lenyelt műanyaghulladék változásokat idéz elő a szervezetükben.

"A műanyaghulladék lenyelése közrejátszik ebben a faj populációjának csökkenésében, de hogy milyen módon van hatással a madarakra, arról eddig nem sokat tudtunk" - mondta a Henderson-szigetet megtisztító akció vezetője, a fentebb már említett Jennifer Lavers, aki az Environmental Science and Technology című folyóiratban publikált tanulmány vezető szerzője is.

A kutatók csökkent kalciumszintet mutattak ki azoknak a madarakban a vérében, amelyek műanyagot ettek. Ezeknek az állatoknak a testtömege is alacsonyabb volt, valamint a szárnyuk, a fejük és a csőrük hossza is eltért a többiekétől.

"A műanyag mérgező. Ha egyszer a szervezetbe kerül, a benne lévő méreganyagok beszivárognak az állat véráramába és neurológiai, viselkedési, valamint szaporodási problémákhoz vezetnek, illetve szélsőséges esetben az egyed halálát okozhatják" - írták a tanulmányban.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +12 °C
Minimum: +3 °C

A gomolyfelhők összeesnek, a nyugat felől érező frontális felhőzet pedig fokozatosan szétesik. Néhol nem zárható ki gyenge eső, zápor. A délnyugatira, délire forduló szél mérséklődik. Késő estére 2 és 8 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a frontérzékenyek számára is nyugodtak lesznek az időjárási viszonyok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra