A koronavírus így teszi tönkre a tüdőt

A washingtoni egyetem friss videója döbbenetes módon szemlélteti, mit is tesz a tüdővel a koronavírus.

Bár az Egészségügyi Világszervezet (WHO) eddigi adatai alapján a koronavírus-fertőzés az esetek 80 százalékában enyhébb lefolyású, a betegek egy részénél súlyos légzési nehézségek jelentkezhetnek. Ha afertőzéseléri a légutakat, a szövetekben gyulladás alakul ki, a tüdőben lévő apró hörgőcskék pedig folyadékkal telnek meg, és kialakul a tüdőgyulladás. A legtöbb halálozásért ez a folyamat okolható, az új koronavírus kapcsán azonban eddig még nem monitorozták ezt a folyamatot. A George Washington Egyetem kutató most egy látványos videóval szemléltették, hogy a vírus milyen pusztítást végez a tüdőben.

Tüdőgyulladás tünetei és kezelése Atüdőgyulladása tüdőhólyagocskák és/vagy a hólyagok közötti tér gyulladásos megbetegedése. Veszélyeiről, tüneteiről és kezeléséről bővebben az alábbi cikkben írtunk!

Így támadja meg a tüdőt a koronavírus

A felvételen egy koronavírussal fertőzött beteg tüdejét rögzítették egy CT-felvételsorozattal, majd egy képalkotásra szakosodott cég munkatársaival együttműködve modellezték a betegség terjedését. A kezelt beteg egy 59 éves férfi, akinek a magas vérnyomást leszámítva semmilyen komolyabb alapbetegsége nem volt, a fertőzés miatt mégis olyan súlyos állapotba került, hogy lélegeztetőgépre kellett kapcsolni.

Kék színnel az egészséges szöveteket jelölték, míg a sárga a gyulladás terjedését mutatja. Amikor a fertőzés eléri a tüdőt, beindul a szervezet védekező reakciója is, amely megpróbálja útját állni a gyulladásnak, és izolálni az érintett részt. A szkennelés azonban azt mutatja, hogy ez nem sikerül neki, a gyulladás pedig a tüdő mindkét oldalán szétterjed. A gyulladás meggátolja a tüdőt abban, hogy oxigénnel lássa el a vért, illetve eltávolítsa a szén-dioxidot. Ha nem sikerül időben csillapítani, az maradandó károsodást is okozhat a szervben.

Az egyetem kórházának vezető mellkassebésze, Dr. Keith Mortman ezzel a felvétellel szerette volna mindenki figyelmét felhívni arra, milyen pusztítást végezhet a vírus a szervezetben. Hangsúlyozta azt is, hogy a felvételen szereplő tüdő nem egy idős, beteg emberé, hanem egy középkorú, egészséges férfié, akinél ennek ellenére is súlyos állapotot idézett elő a koronavírus.

Az egész utca állva tapsolt a munkába induló ápolónőnek: a megható videót az nlc.hu cikkében is megtekinthetjük!

Forrás: CNN

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő