A koronavírus így teszi tönkre a tüdőt

A washingtoni egyetem friss videója döbbenetes módon szemlélteti, mit is tesz a tüdővel a koronavírus.

Bár az Egészségügyi Világszervezet (WHO) eddigi adatai alapján a koronavírus-fertőzés az esetek 80 százalékában enyhébb lefolyású, a betegek egy részénél súlyos légzési nehézségek jelentkezhetnek. Ha afertőzéseléri a légutakat, a szövetekben gyulladás alakul ki, a tüdőben lévő apró hörgőcskék pedig folyadékkal telnek meg, és kialakul a tüdőgyulladás. A legtöbb halálozásért ez a folyamat okolható, az új koronavírus kapcsán azonban eddig még nem monitorozták ezt a folyamatot. A George Washington Egyetem kutató most egy látványos videóval szemléltették, hogy a vírus milyen pusztítást végez a tüdőben.

Tüdőgyulladás tünetei és kezelése Atüdőgyulladása tüdőhólyagocskák és/vagy a hólyagok közötti tér gyulladásos megbetegedése. Veszélyeiről, tüneteiről és kezeléséről bővebben az alábbi cikkben írtunk!

Így támadja meg a tüdőt a koronavírus

A felvételen egy koronavírussal fertőzött beteg tüdejét rögzítették egy CT-felvételsorozattal, majd egy képalkotásra szakosodott cég munkatársaival együttműködve modellezték a betegség terjedését. A kezelt beteg egy 59 éves férfi, akinek a magas vérnyomást leszámítva semmilyen komolyabb alapbetegsége nem volt, a fertőzés miatt mégis olyan súlyos állapotba került, hogy lélegeztetőgépre kellett kapcsolni.

Kék színnel az egészséges szöveteket jelölték, míg a sárga a gyulladás terjedését mutatja. Amikor a fertőzés eléri a tüdőt, beindul a szervezet védekező reakciója is, amely megpróbálja útját állni a gyulladásnak, és izolálni az érintett részt. A szkennelés azonban azt mutatja, hogy ez nem sikerül neki, a gyulladás pedig a tüdő mindkét oldalán szétterjed. A gyulladás meggátolja a tüdőt abban, hogy oxigénnel lássa el a vért, illetve eltávolítsa a szén-dioxidot. Ha nem sikerül időben csillapítani, az maradandó károsodást is okozhat a szervben.

Az egyetem kórházának vezető mellkassebésze, Dr. Keith Mortman ezzel a felvétellel szerette volna mindenki figyelmét felhívni arra, milyen pusztítást végezhet a vírus a szervezetben. Hangsúlyozta azt is, hogy a felvételen szereplő tüdő nem egy idős, beteg emberé, hanem egy középkorú, egészséges férfié, akinél ennek ellenére is súlyos állapotot idézett elő a koronavírus.

Az egész utca állva tapsolt a munkába induló ápolónőnek: a megható videót az nlc.hu cikkében is megtekinthetjük!

Forrás: CNN

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)