A kanyaró első jelei

A Romániából indult, immár Magyarországra is átgyűrűző járvány egyre több embert aggaszt. Hogyan ismerhetjük fel a kanyaró első jeleit?

A Romániában tomboló kanyarójárványban eddig 3071 ember betegedett meg, köztük pedig 16 beteg meghalt. Március 4-én kanyarót igazoltak négy magyarországi egészségügyi dolgozónál is, akik a makói kóeházban dolgoznak. Az ÁNTSZ figyelmeztette a Romániával határos megyékben élőket, hogy ellenőrizni kell az MMR-oltottságot, illetve fokozottan figyelni kell a kezdeti tünetekre. Most ezeket vesszük sorra.

Mi is az a kanyaró?

A kanyaró rendkívül fertőző betegség, amely jellemző tünetekkel jelentkezik, illetve elsősorban a csecsemőkre és gyerekekre veszélyes . Egy-egy járvány alatt a betegségen át nem esettek 90 százaléka megbetegszik. A be nem oltottak esetében az 5-10 éves korúak szinte kivétel nélkül átesnek a betegségen.

Mi okozza a betegséget?

A kanyaró kórokozója a paramyxovírusok családjába tartozó RNS-vírus, mely egy meglehetősen érzékeny vírus, így pár nap alatt elveszíti fertőzőképességét. Zárt légtérben rendkívül gyorsan terjed, a légutakon keresztül kerül a szervezetbe, majd rendkívül gyorsan szaporodik, és ledönti a lábáról a beteget.

A kanyaró két fő tünete a láz és a kiütések
A kanyaró két fő tünete alázés a kiütések

Mik a kezdeti tünetek?

A kanyaró általános lappangási ideje 9-11 nap. A kezdeti tünetek már az 5-6. nap környékén megjelennek. Ezek általában a következők:

 • bágyadtság,
 • fejfájás,
 • étvágytalanság,
 • levertség, rossz közérzet,
 • hőemelkedés,
 • hányás,
 • hasmenés,
 • hurutos tünetek.

Az ezt követő 4-5 napban erősödnek a tünetek:

 • piros torok,
 • magas láz,
 • köhögés,
 • rekedtség,
 • erős orrfolyás,
 • kötőhártya-gyulladás.

A kanyaró megelőzése Ha többet szeretne megtudni a kanyaróról, kattintson !

Ezt követően megjelennek a betegségre jellemző nyálkahártya-tünetek is: a garaton és a szájban nagyfoltú kiütések, a szájnyálkahártyán, a kisőrlő fogak magasságában pedig megjelenik az úgynevezett Kopik-folt , amely egy apróbb elemekből álló, sárgásfehér, grízszerű felrakódás.

A bőrön lévő kiütések a 14. napon jelentkeznek, a halántékon és a fül mögött kezdődnek, majd az arcon is megjelennek a gombostűfejnyi, vörös foltok, melyek a duzzadt bőrből emelkednek ki. Pár nap alatt az egész testet ellepik ezek a foltok, melyek helyenként összefüggően jelentkeznek. Négy-öt nap alatt barnás árnyalatúvá válnak, majd eltűnnek. A foltok hámlással szűnnek meg, nem okoznak heges bőrelváltozást.

Amíg a kiütések tartanak, addig a láz is állandó tünet marad, mely a kiütések halványodásával hirtelen múlik el.

A kanyaró szövődményei

A betegség okozhat agyvelőgyulladást , ami az egyik legsúlyosabb szövődmény. Okozhat továbbá légúti szövődményeket is, mint a tüdőgyulladás, gégegyulladás, légcsőgyulladás, hörghurut, de eredményezhet középfül- vagy melléküreg-gyulladást, gyomor- és bélhurutot, kötőhártya-gyulladást vagy szívizomgyulladást is.

A ma is érvényes tapasztalat alapján 500 kanyarós betegből egy beteg meghal.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)