A járvány miatt ez a betegség is könnyebben szed áldozatot

A koronavírus-járvány már hosszú hónapok óta komoly terhet ró az egészségügyre. Miközben a fertőzöttek száma folyamatosan nő, egyre kevesebb idő jut a nem koronavírusos betegekre. Így sokan csak akkor keresik fel az orvosukat, amikor már nagy a baj, pedig a korai diagnózis életet menthet - különösen a daganatos megbetegedések esetén.

A koronavírus-járványnak egyre súlyosabb következményei vannak. Például az, hogy az egészségügy túlterheltsége miatt lényegesen kevesebb alkalom marad a megfelelő orvos-beteg kapcsolatra, és a megfelelő diagnosztikai vizsgálatok elvégzésére sincs már annyi lehetőség, mint korábban. Ennek következménye, hogy a betegek zöme már csak akkor keresi fel orvosát, amikor a panaszaik már súlyosabbá vagy akuttá válnak, így sok betegséget csak későn ismernek fel - hívta fel a figyelmet dr. Vértes András főorvos, a RadiVert MR Diagnosztikai Központ szakmai vezetője. A szakember egy nemrégiben publikált kutatásról is beszélt, amely szerint bizonyos daganatok esetében már a 4 hetes késéssel felállított diagnózis is jelentősen rontja a betegek túlélési lehetőségét.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus-járvány, koronavírus Magyarország, koronavírus daganatos betegek, daganatos megbetegedés, rákos beteg, koronavírus egészségügy
Egyre kevesebb idő jut a nem koronavírusos betegekre, és ez nagy baj.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Most is nagyon fontos a kivizsgálás

Az új típusú koronavírus okozta nehéz helyzetben is rendkívül nagy szükség van a diagnosztikai vizsgálatok elvégzésére. Normál helyzetben, "békeidőben", a daganatos betegségek diagnosztikájában a vizsgálatok sorrendje egy kialakult protokoll és rutin alapján követik egymást, de a jelenlegi helyzetben ez a kivizsgálási idő jelentősen kitolódik - magyarázta a szakember. Elmondása szerint egyébként a nemzetközi szakmai ajánlások alapján a daganatos betegségek diagnosztikájában az MR vizsgálatokra helyeznek egyre nagyobb hangsúlyt.

Az MR előnyei

Koronavírus: rossz hír jött néhány megyeszékhelyről - kattintson!

Számos betegség, és elsősorban a hasi-kismedencei panaszok esetén az MR vizsgálattal kaphatunk a leghamarabb pontos diagnózist, amely segítségével a betegség kezelése még időben elkezdhető. Másik nagy előnye, hogy nem jár sugárterheléssel, ezért bármikor ismételhető a betegség gyógyulási folyamatának ellenőrzése céljából" - ismertette Vértes András. Nem szabad megvárnunk a panaszok súlyosbodását, mert a gyógyuláshoz gyors és pontos diagnózis szükséges - hangsúlyozta.

Az objektivitás oldja a szorongást: COVID-os gyógyulástörténeteket gyűjt az újságíró - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)