A gyilkosságok száma ennyit nőtt

Világszerte mintegy 464 ezer ember vált gyilkosság áldozatává 2017-ben, míg fegyveres konfliktusokban ennél sokkal kevesebben, körülbelül 89 ezren haltak meg ugyanebben az évben - áll az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának (UNODC) jelentésében, amely átfogóan vizsgálja a gyilkosságok hátterét és típusait is.

Bár az elmúlt években számszerűen valóban emelkedett a gyilkosságok száma a világban - 1992-ben ez a szám "csak" mintegy 395 ezer volt -, ez idő alatt a bolygó népessége is rohamosan nőtt, így valójában ma már kisebb az esélye annak, hogy valaki gyilkosság áldozatává váljon, mint korábban.

A jelentés szerint a 2017-ben meggyilkoltak tizenkilenc százalékának a haláláért a szervezett bűnözés a felelős, és a kétezres évek eleje óta a szervezett bűnözés legalább annyi áldozatot szed, mint a világ összes fegyveres konfliktusa együttvéve. A szervezett bűnözés éppen úgy destabilizálja az országokat, hátráltatja a társadalmi és gazdasági fejlődési folyamatokat, mint a harci cselekmények.

Az áldozatok többsége férfi

Tavalyelőtt a halálos áldozatok nagy része - csaknem 80 százaléka - férfi volt. A női áldozatok - mintegy 87 ezer nő - körülbelül hatvan százalékával pedig a családtagjuk vagy partnerük végzett. A vizsgált időszakban az amerikai kontinensen volt a legmagasabb az emberölések aránya, elsősorban Közép- és Dél-Amerikában (itt követték el a gyilkosságok 37 százalékát). A lista második helyén Afrika áll 35 százalékkal. A legkevesebb ilyen eset pedig Európában (4,7 százalék), illetve Óceániában (0,2) volt.

gyilkosság, emberölés, szervezett bűnözés, nemi alapú gyilkosság
Világszerte 464 ezer ember vált gyilkosság áldozatává 2017-ben. Fotó: 123rf

A családtagok által elkövetett gyilkosságok száma Európában, Óceániában és Ázsiában magasabb volt, mint Amerikában és Afrikában, ahol inkább a szervezett bűnözés, bandaháborúk és rablógyilkosságok szedtek áldozatokat.

"Ahhoz, hogy hatékonyan vegyük fel a küzdelmet az emberölések ellen, meg kell vizsgálni a mozgatórugóikat - emelte ki Jurij Fedotov, az UNODC vezetője. A tanulmányban felsorolt motivációk között szerepel az egyenlőtlenség, a munkanélküliség, a politikai instabilitás, illetve a társadalmakban tapasztalható nemi sztereotípiák és a szervezett bűnözés is.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

A pára- és ködfoltok (legkésőbb délelőtti) feloszlását követően többnyire derült, napos időre van kilátás. Csapadék nem lesz. A légmozgás mérsékelt marad, csak Sopronnál fordulhatnak elő időnként élénk széllökések déli irányból. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul. Késő estére többnyire 14 és 19 fok közé csökken a hőmérséklet. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a nagy hőingás azonban sokak szervezetét megterheli.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra