A magyarok kedvenc üdülőhelyein már 45 fok van

Extrém hőhullám várható Görögországban és Törökországban akár 45 fokkal. A helyi meteorológusok szerint ez kiugró érték ebben az időszakban.

Számos görög- és törökországi régióban a hőmérséklet várhatóan meghaladja majd a 40 Celsius-fokot a napokban, egyes helyeken pedig a 45-öt is elérheti. 

strand, homokos part, tengerpart, hőség, napsütés, kánikula
Görögországban már most extrém hőség tombol. Fotó: Getty Images

Azt javasolják a görög lakosságnak és a nyaralóknak, hogy

  1. ne tartózkodjanak a napon
  2. tartsák leeresztve a redőnyöket
  3. igyanak sok folyadékot és fogyasszanak könnyű ételeket
  4. kerüljék az alkoholt
  5. különösen figyeljenek oda most az idős családtagokra is barátaikra
  6. gyermekeket és háziállatokat napközben sose hagyjanak autóban
  7. a házi kedvenceknek, a kóbor kutyáknak és macskáknak biztosítsanak elég ivóvizet

Törökországban is rendkívüli a hőség

A török előrejelzések szintén figyelmeztettek az ország nyugati részében várható hőhullámra, a hőmérséklet ugyanis akár a 45 Celsius-fokot is elérheti. Ez mintegy 12 fokkal magasabb az ilyenkor szokásosnál. Felszólították a lakosokat – mindenekelőtt az idős embereket, a gyermekeket és a krónikus betegeket –, hogy 11 és 16 óra között ne tartózkodjanak a szabadban.

Nemrég számoltunk be az Indiában tomboló, 53 fokos hőségről is, ami a kutatók szerint a világ más országai számára is figyelmeztető jel lehet.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31 °C
Minimum: +19 °C

Általában sok napsütés várható a képződő gomolyfelhők mellett, amelyek az ország keleti, délkeleti felén tornyosulnak magasabbra. Ott vastagabb fátyolfelhőzet is lehet. A csapadéktevékenység elsősorban az ország keleti, délkeleti felére húzódik, ott több hullámban valószínűek záporok, zivatarok, sőt heves (szupercellás) zivatarok is kialakulhatnak, amelyeket felhőszakadás, nagyobb méretű jég, valamint viharos, erősen viharos széllökések kísérhetnek. Az északnyugati szél a Dunántúl mellett már a középső országrészben is feltámad. Zivatarok környezetében viharos, akár erősen viharos széllökések is lehetnek. Délutánra 26 és 36 fok közé melegszik fel a levegő, északnyugaton lesz a leghűvösebb, míg délkeleten a legmelegebb. Fronthatásra napközben nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra