A Google-t is megmérgezték az illegális gyógyszerkereskedők

Tizenkét európai ország, köztük Magyarország találati listáit is "megmérgezték" illegális gyógyszerkereskedők a Google keresőjében. A csalók merevedési zavarok kezelésére szolgáló - gyakran hamisított – gyógyszereket kínáltak eladásra – mutatott rá egy, a világ vezető digitális egészségügyi folyóiratában publikált friss tanulmány.

A három éven át, 2019 és 2021 között zajló nemzetközi vizsgálatokból kirajzolódik: globális problémával állunk szemben, amely egyszerre gyökerezik a pandémia óta különösen megugrott webes vásárlásokból, valamint a fogyasztói attitűdökből – olvasható a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Gyógyszerésztudományi Kara (GYTK) beszámolójában.

keresőmotor-mérgezés, SEP, Search Engine Poisoning, illegális gyógyszer
Az illegális gyógyszerkereskedők általi keresőmotor-mérgezés egész Európában fennálló probléma. Fotó: Getty Images

„A weboldalak különféle keresőoptimalizálási (Search Engine Optimization, SEO) technikákat használnak oldalaik látogatottságának növelése érdekében” – vezeti fel a témát dr. Fittler András gyógyszerész, a Journal of Medical Internet Research felületén 2022. november végén megjelent tanulmány egyik szerzője, a GYTK docense, dékánhelyettese, aki hosszú évek óta kutatja az online gyógyszerforgalmazás, az internetes gyógyszertárak és a hamis gyógyszerek témakörét, azok egészségügyi és gazdasági aspektusait. A SEO-zás összetett és időigényes eljárás, eredményeként viszont egy weboldal jobb helyezést ér el a találati listák organikus, azaz nem fizetett találatai között.

Az illegális gyógyszerkereskedők számára a hagyományos keresőoptimalizálás nem időhatékony, ezért nem ritka, hogy alternatív, tisztességtelen digitális marketingmódszerekhez nyúlnak. Gyakran elavult weboldalakat céloznak, melyeket feltörve elhelyeznek rajtuk egy olyan kódot, amely onnantól kezdve átirányítja a beérkező forgalmat egy másik, az illegális forgalmazó által preferált felületre. Ennek eredményeként a felhasználók lekérdezései egyaránt tartalmazhatnak normál és kompromittált/megtévesztő találatokat. Ez utóbbi linkekre kattintva rossz minőségű tartalom vagy rosszindulatú webhely nyílik meg. A jóhiszemű felhasználók nem látják a kompromittált weboldal eredeti tartalmát, a feltört honlapok ugyanis ezredmásodperceken belül átirányítják a böngészőket az új céloldalra. Ezt nevezzük keresőmotor-mérgezésnek (Search Engine Poisoningnak, SEP).

Csak megbízható helyről vásároljunk gyógyszert

„Nemzetközi adatgyűjtésünk során 12 európai ország – Bulgária, Horvátország, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Magyarország, Olaszország, Románia, Spanyolország, Svédország, Egyesült Királyság – Google-találati listájának reprezentatív mintája alapján megállapítottuk, hogy globális jelentőségű problémával állunk szemben. Valamennyi értékelt ország találati listájában azonosítottunk a merevedési zavarok kezelésére szolgáló négy hatóanyag közül legalább egyet forgalmazó feltört linket” – árulta el dr. Fittler András.

Az átirányítási támadások potencianövelő hatóanyagokra – Sildenafil, Tadalafil, Avanafil, Vardenafil – specifikus keresési kifejezéseket adott találatainak gyakorisága Spanyolországban (38,8 százalék), Magyarországon (32,5), Olaszországban (28,8) és Franciaországban (23,1) volt a legmagasabb, míg a legalacsonyabb Finnország (7,5), Horvátország (6,3) és Bulgária (1,3) esetében a 2020 novemberében rögzített adatok szerint.

A kutatás rámutat, hogy a fogyasztók és betegek elsődleges tájékozódási pontja egészségügyi témákban az internet és a keresés, legyakrabban a keresőmotorok által generált találati listák. Fittler kiemelte, a gyógyszerek és egészségügyi termékek akkor alkalmazhatóak biztonságosan, ha a megfelelő diagnózis és kezelési terv mentén, megfelelő minőségű termékeket alkalmaznak a betegek, valamint a kezeléshez szükséges információkat hiteles forrásból, a megfelelő felkészültségű szakemberektől (például gyógyszerészektől, orvosoktól) kapják. A tudatos és biztonságos gyógyszeralkalmazás érdekében elengedhetetlen, hogy kizárólag hatósági engedéllyel rendelkező gyógyszertárakban vásároljunk gyógyszert.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Hogyan működik a bolhanyakörv?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: