Pollenek és atkák - hívatlan vendégek nyaralás alatt

Éljen a spontaneitás! - ezt a mondatot ritkán halljuk egy allergiás víkendezőtől, aki több időt fordít a tervezésre, mint a kivitelezésre, amikor nyaralást fontolgat.

Előretervezés

A Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság ajánlása szerint sok mindenre oda kell figyelni, hogy a nyaralás alkalmával ne érje váratlan "meglepetés" az allergiában szenvedőket.

Már az úticél megválasztásánál fontos szempont, hogy pollenektől és atkáktól mentes környezetben pihenjünk. Az enyhe és száraz klíma jótékony hatású, mert az 1500 méter feletti magasságot az atkák már nem szeretik. A tengerpart pedig azért lehet jó választás, mert a sós víz kifejezetten jót tesz az ekcémás bőrnek és a pollenallergiában szenvedőknek is enyhülést ígér.

Az előrejelzések szerint 2020-ra minden második európai érintett lesz valamilyen allergiás megbetegedésben, függetlenül attól, hány éves. Az elmúlt 25 évben az allergia népbetegséggé vált, a betegek száma megkétszereződött. Ennek ismeretében még több előrelátást igényel egy néhány hetes nyaralás megszervezése. A szállás kiválasztásánál is speciális szempontok szerint tájékozódjunk. Sok szállodában kérésre biztosítanak allergiamentes ágyneműt, de ahol ez a lehetőség még nem áll fenn, oda célszerű a sajátunkat magunkkal vinni. Figyeljünk oda rá, hogy szobánk legyen "nemdohányzó" jelzésű.

Az utazást lehetőleg kora reggelre vagy késő estére érdemes időzíteni, mert a levegő ilyenkor a legtisztább. Ha autóval kelünk útra, indulás előtt ellenőrizzük a légkondicionáló berendezés és a pollenszűrők épségét és tisztaságát, és amennyiben mód van rá, az utazás ideje alatt zárt ablakok mellett használjuk azokat. Repülőgéppel történő utazásra érdemes magunknál tartani egy sós orrsprayt, ami óránként használva véd a gép száraz levegője ellen, ezzel is csökkenthetjük egy esetleges légúti fertőzés kockázatát a zárt légtérben.

Kockázati tényezők

Mindezek mellett nem szabad megfeledkeznünk a táplálékallergiáról sem. Ismeretlen eredetű vagy kérdéses összetételű ételt semmiképpen ne fogyasszunk el. Ha repülőgéppel utazunk, érdemes előre tájékoztatni a légitársaságot a diétánkról, így legtöbbször egyéni menü is rendelhető.

Éttermekben bátran érdeklődjünk a pincértől, nem tartalmaz-e az étel veszélyes adalékot, különösen a tengerparti vendéglátóhelyeken, ahol előszeretettel szolgálnak fel halat, rákot vagy más tengeri gyümölcsöt. Ezeknek az ételeknek magas a hisztamintartalmuk, ezért fokozott óvatossággal fogyasszuk, még ha előtte nem is tapasztaltunk allergiás reakciót. Sok esetben az idegen környezetben derül ki, hogy valaki túlérzékeny valamilyen fűszerre vagy tartósítószerre. Ilyen esetekben azonnal forduljunk orvoshoz.

Belföldön egyre több helyen van lehetőség sóbarlangok, sókabinok használatára. Ezek kiválóan alkalmasak a légúti megbetegedésekben szenvedők kezelésére, ugyanakkor immunrendszer-erősítő hatásuk is van. Jótékonyan hatnak a hazai hegyvidéki kirándulások: bár hegységeink nem érik el az 1500 métert, a magasság növekedésével az allergének koncentrációja mégis csökken.

Felkészülés

A fenti óvintézkedések mellett nem szabad megfeledkezni a szükséges gyógyszerekről sem. Ezeket mindig a kézipoggyászba csomagoljuk, hogy szükség esetén könnyedén hozzáférhetőek legyenek. Célszerű utazás előtt konzultálni az orvossal, és ha szükséges, már 1-2 héttel az indulás előtt kezdjük el szedni a megfelelő gyógyszereket.

Az utazás során feltétlenül tartsuk magunknál zárójelentéseinket, valamint a legutóbbi ambuláns lapunkat. Étel-, illetve gyógyszerallergia esetén legyen nálunk az azokról szóló dokumentáció, valamint kezelési lap, mely tartalmazza a gyógyszerek adagolását és azt is, hogy mire vagyunk allergiásak.

Gyógyszereinket akkor is vigyük magunkkal, ha az itthoni környezetben tünetmentesek vagyunk, hiszen az utazás során kapcsolatba kerülhetünk olyan allergénekkel, melyek bármikor kiválthatják allergiás reakcióinkat. A rovarcsípésre allergiás személyek mindig tartsanak magunknál speciális adrenalin-injekciót is.

Az ajánlások betartásával sok kellemetlenség megelőzhető, így az allergiás betegségekben szenvedők is felhőtlenül élvezhetik pihenésüket.

Felhasznált irodalom:
Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság sajtóközleménye

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció