Víz, kávé, alkohol: ennyi a halálos adag

Egy táblázatból kiderül, hogy az állatkísérletek eredményeit emberre átszámítva, mennyi víz, kávé és alkohol járhat az emberek felénél végzetes következményekkel.

Az alábbi, egyszerű grafikon azt a mennyiséget mutatja be, amelyik már jó eséllyel halálos adagot jelent - írja a hvg.hu .

Az LD50 a "median lethal dose" rövidítése, egy statisztikai és egészségügyi középértéket jelent. A medián a statisztikában azt fejezi ki, hogy egy bizonyos érték, a medián a sokaságon belül "pont középen" van, azaz a sokaság fele ennél nagyobb értéket mutat, a másik fele meg ennél kisebbet. A "lethal dose" a halálos dózisnak felel meg, vagyis az LD50-es érték azt a mennyiséget jelenti, amikor egy bizonyos anyag egy csoport, populáció tagjainak felénél halált okoz.

Átlagemberrel, azaz 75 kilós személlyel számoltak a táblázat elkészítői, és az egyszerre elfogyasztott italok hatását mérték. (A Wikipedia szerint az LD50-et 24 órán belüli fogyasztásnál számolják ki, és többnyire mg/kg mértékegységben adják meg, azaz a vizsgált anyag hány milligrammja okozza 1 kg élősúlyú kísérleti állat felének pusztulását.)

A grafikon szerint egy 75 kilós embernél az LD50-es érték víz esetében hat liter. Ha megiszunk 118 kávét, amely 240 milliliteres, akkor is elérjük a végzetes középértéket. Kérdés, hogy ki iszik majdnem negyedliteres kávékat egymás után, ám a táblázat egy jobban elképzelhető adatot is közöl: 175 adag eszpresszó elfogyasztása jelenti eszerint a LD50-es értéket.

Tizenhárom adag alkohol is hasonló hatású a táblázat szerint, ha egy adag 4,5 centnek felel meg, azaz majdnem egy "felesnek". Itt 40 százalékos, azaz töménynek minősíthető alkoholról van szó. Ez azonban nyilvánvalóan csak "rutintalan" ivóknál és a német Wikipedia adatai szerint az LD50-es érték dupláját is kimutatták már, az alkoholhoz ugyanis a szervezet képes hozzászoktatni magát.

A mostani táblázat is figyelmeztet arra, hogy ezek az LD50-es értékek a fizikai és az egészségi állapottól is függhetnek.

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +24 °C
Minimum: +6, +13 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megerősödik a déli, délnyugati szél, a legmelegebb órákban 16, 24 fokot mérhetünk. Hétfőn kettősfronti hatás érvényesül. Gyakori lehet a migrén és a görcsös fejfájás is, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. Többen ismétlődő rosszullétektől szenvedhetnek, és az alvásproblémák is egyre gyakoribbak. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: