Víz, kávé, alkohol: ennyi a halálos adag

Egy táblázatból kiderül, hogy az állatkísérletek eredményeit emberre átszámítva, mennyi víz, kávé és alkohol járhat az emberek felénél végzetes következményekkel.

Az alábbi, egyszerű grafikon azt a mennyiséget mutatja be, amelyik már jó eséllyel halálos adagot jelent - írja a hvg.hu .

Az LD50 a "median lethal dose" rövidítése, egy statisztikai és egészségügyi középértéket jelent. A medián a statisztikában azt fejezi ki, hogy egy bizonyos érték, a medián a sokaságon belül "pont középen" van, azaz a sokaság fele ennél nagyobb értéket mutat, a másik fele meg ennél kisebbet. A "lethal dose" a halálos dózisnak felel meg, vagyis az LD50-es érték azt a mennyiséget jelenti, amikor egy bizonyos anyag egy csoport, populáció tagjainak felénél halált okoz.

Átlagemberrel, azaz 75 kilós személlyel számoltak a táblázat elkészítői, és az egyszerre elfogyasztott italok hatását mérték. (A Wikipedia szerint az LD50-et 24 órán belüli fogyasztásnál számolják ki, és többnyire mg/kg mértékegységben adják meg, azaz a vizsgált anyag hány milligrammja okozza 1 kg élősúlyú kísérleti állat felének pusztulását.)

A grafikon szerint egy 75 kilós embernél az LD50-es érték víz esetében hat liter. Ha megiszunk 118 kávét, amely 240 milliliteres, akkor is elérjük a végzetes középértéket. Kérdés, hogy ki iszik majdnem negyedliteres kávékat egymás után, ám a táblázat egy jobban elképzelhető adatot is közöl: 175 adag eszpresszó elfogyasztása jelenti eszerint a LD50-es értéket.

Tizenhárom adag alkohol is hasonló hatású a táblázat szerint, ha egy adag 4,5 centnek felel meg, azaz majdnem egy "felesnek". Itt 40 százalékos, azaz töménynek minősíthető alkoholról van szó. Ez azonban nyilvánvalóan csak "rutintalan" ivóknál és a német Wikipedia adatai szerint az LD50-es érték dupláját is kimutatták már, az alkoholhoz ugyanis a szervezet képes hozzászoktatni magát.

A mostani táblázat is figyelmeztet arra, hogy ezek az LD50-es értékek a fizikai és az egészségi állapottól is függhetnek.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +20 °C
Minimum: +10 °C

Hidegfront szakadozott felhőzete vonul végig az országon, emellett több órára kisüt majd a nap, ugyanakkor a délnyugati, déli megyékben felhősebb idő várható és elsősorban ott helyenként eső, záporeső előfordulhat. Az északias szél nagy területen lesz erős, főleg a nap első felében a Dunántúl magasabban fekvő részein, a Kisalföldön viharos széllökések is lehetnek. Délutánra veszít erejéből a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 18 és 25 fok között alakul, de a tartósabban felhős részeken hűvösebb is lehet. Késő estére 7 és 14 fok közé hűl le a levegő. A légkörben tapasztalt melegedést melegfronti hatások kísérhetik, ami rossz hír a frontérzékenyek számára.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra