Visszafordítható a nők biológiai órája?

100 nőből egy 40 éves kora előtt kerül változókorba, és nem tud teherbe esni. Ez azonban hamarosan megváltozik, mivel a tudósok laboratóriumi körülmények között olyan őssejteket tenyésztettek, melyeket a petefészkekbe ültetve azok működése helyreáll.

Az új technika reményt jelenthet annak a több ezer nőnek, akik már negyvenéves koruk előtt változókorba kerülnek, és nem tudnak gyermeket szülni. A betegséget nem tudjuk kezelni. A jelenséget korai petefészek-kimerülésnek nevezzük, a nők egy százalékát érinti a betegség. A petefészkek működése a normálishoz képest 10-30 évvel korábban leáll, nem termel több hormont és petesejtet sem. Ám sokan még ilyenkor is szeretnének szülni.

Kairói tudósok új módszerről számoltak be, melynek segítségével a petefészkek működése visszaállítható. A kísérleteket patkányokon végezték: patkányembriókból úgynevezett mesenchymális őssejteket tenyésztettek ki, melyekből kötőszövet és a vér fejlődik. A sejteket visszaültették a petefészekbe, és gyógyszeresen serkentették őket. Két hét múlva a patkányok petefészkei már normálisan működtek, két hónap múlva hormonszintjeik megegyeztek egészséges tárasaikéval. Az eredményekről Münchenben számoltak be a Fertility and Sterility Világkongresszusán.

A tudósok remélik, hogy a jövőben a módszer embereknél is alkalmazható lesz majd. Osama Azmy professzor szerint, aki a kísérleteket vezette, az eredmények azt bizonyítják, hogy a mesenchymális őssejtek helyreállítják a petefészkek működését. A kezelt petefészkek petesejt és hormontermelő képessége helyreáll, a visszaültetett őssejteknek bizonyítható a működése.

"Igazoltuk, hogy a patkányok petefészkének működése helyreállt. Ellenőriznünk kell a kezelések eredményeként megszülető utódok kromoszómatérképét" - mondta el a kutató. "Utódokat hozunk létre, hogy kiderülhessen, az utódok az őssejt vagy az édesanya genetikai állományát öröklik-e. Hosszú még az út, amíg embereken is alkalmazhatóvá válik a módszer, de hozzásegíti majd a korai petefészek-kimerülésben szenvedő édesanyákat ahhoz, hogy teherbe eshessenek."

Sajnos a betegség egyesekben már a 20-as évek elején kialakul. Néha a petefészek egyáltalán nem termel petesejteket, ezeket a pácienseket még mesterségesen sem lehet megtermékenyíteni. A betegség okát mindmáig nem ismerjük, de gyakran alakul ki kemoterápia vagy sugárkezelések után. A betegek között pedig gyakoribbak a menopauza szövődményei: a trombózis, a szívbetegség, a csontritkulás és az ennek következtében kialakuló csonttörések is.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció