Vírusfertőzés okozhatja az elhízást

Azt hiszi, hogy a testmozgás hiánya miatt jönnek fel önre a fölösleges kilók? Lehet, hogy rosszul gondolja, mert egy friss tanulmány szerint az igazi tettesek vírusok lehetnek.

Yann c. Klimentidis és munkatársai azt állítják, hogy több tényező kombinációja okozhatja a jelenséget, köztük vírusok vagy valami más, ami a sejtekre, illetve szervekre hat. A kutatásból kiderült, hogy a szigorú diétára fogott laboratóriumi patkányok és egerek ugyanúgy meghíztak, mint a háziállatok és az emberek közelében élő vadállatok. Az okok vizsgálata érdekében a szakemberek több mint 20 ezer állatot figyeltek meg nyolc faj 24 populációjából, amelyek iparosodott társadalmakban, illetve ezek környezetében élnek.

"Meglepő módon azt tapasztaltuk, hogy az elmúlt évtizedben a vizsgálati kolóniákba tartozó főemlősök és rágcsálók átlagos testsúlya az életközép időszakban növekedést mutatott, csakúgy, mint a vadon élő rágcsálóké és a házi kutyáké és macskáké" - áll a tanulmányban. A nőstény egerek esetében 1982-től egy évtized alatt 11,8 százalékkal nőtt a testsúly, a nőstény macskáké egy évtized alatt 13,6 százalékkal, a kan kutyáké pedig 2,2 százalékkal.

A kutatók szerint a nyilvánvaló magyarázatok, például a túlzásba vitt táplálkozás és a testmozgás hiánya mellett számos más ok is felmerül, beleértve a hormonháztartást zavaró anyagok (EDC - endocrine disrupting chemical) felgyülemlését, valamint azt, hogy az elhízás fertőzéses eredetre vezethető vissza.

A vizsgálat eredményei a Proceedings of the Royal Society B szaklapban olvashatók.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció