Világíts a fülbe a téli depresszió ellen!

Ahogy egyre hosszabbá válnak az éjszakák, sokakra rátör a téli búskomorság, és arról ábrándoznak, miként juthatnának napfényhez. Lehet, hogy egy egész egyszerű megoldás is van a problémára: ha belevilágítunk a hallójáratba.

Nagy-Britanniában minden negyedik ember szenved az évszakhoz kapcsolódó kedélyzavar bizonyos tüneteitől, a lakosság 7 százalékánál pedig betegségig fokozódik az állapot. Ez azért következik be, mert télen az agy nem jut elég nappali fényhez, mely a hangulatszabályozásért felelős szerotoninhormon kiválasztódásának ingere. A letargiától a depresszión át az álmatlanságig bármilyen kellemetlenséget okozhat, de van kilátás a gyógyulásra.

A fülbe világító készüléket, a Valkee-t kifejlesztő cég két klinikai kísérletet hajtott végre a finn Oulu Egyetem közreműködésével. Kiderült, hogy az óvatosan adagolt fény megelőzheti az állapot kialakulását. Juuso Nissilä, a Valkee társfeltalálója, vezető tudós a következőket mondta el: "Korábban már kimutattuk, hogy az emberi agy érzékeny a fényre. Ez a két klinikai kísérlet demonstrálta, hogy ha fényt juttatunk a hallójáraton át az agy fényérzékeny részeire, azzal hatékonyan megelőzhetjük és kezelhetjük az évszakhoz kötődő hangulatzavart."

Az Oului Egyetem munkatársai jelentették, hogy az első kísérlet alkalmával a betegek 92 százalékánál a tünetek teljesen megszűntek, miután egy hónapon keresztül napi 8-12 perces fülbevilágításban részesültek a Valkeeval. Timo Takala, az Oulu Diakonissza Intézet vezető főorvosa a következőkről számolt be: "Ez a két kísérlet igazolta, hogy a hallójáraton át az agyba juttatott ragyogó fény egy fontos módszer lehet a jövőben a kedélyzavarok kezelésére."

Az eredményekről Budapesten számoltak be a Kedélyzavarok és Szorongás Nemzetközi Fórumán. A fényt kibocsátó szerkezet 2010 augusztusától elérhető. Az EU szabályozások értelmében gyógyászati segédeszköznek minősül. Az ára 185 font (kb. 65.000 Ft), és úgy néz ki, mint egy iPod, csak a füldugókból nem hang jön, hanem fény. Aki ugyanezt a hatást egy zseblámpával szeretné elérni, csalódni fog. Abból ugyanis nem a megfelelő fényfajta jön.

Animáció: HáziPatika.com

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: