Veszélyes lehet a salsaszósz és a guacamole

Két új mexikói étel, a salsaszósz és guacamole egyre gyakrabban okoz élelmiszer eredetű betegséget.

1998 és 2008 között minden 25 éttermi járványból közel egy romlott salsa vagy guacamole felszolgálása miatt tört ki. Ez több mint kétszeres érték az elmúlt évtizedhez képest. Kutatók elemezték az Amerikai Betegség Felügyelő és Megelőző Központ (CDC) adatait, és megállapították, hogy 1973 és 1984 között egyszer sem jelentettek az ilyen ételek problémát az éttermekben. 1984 és 1997 között már az összes éttermi megbetegedés 1,5 százaléka ezen mexikói ételek miatt volt. Az 1998 és 2008 közti évtized során ez a szám több mint kétszeresére (3,9 százalékra) növekedett.

A helytelen tárolási idő és hőmérséklet két fő oka a megbetegedéseknek. A salsát, illetve guacamolét áruló éttermek és csemegeboltok 30 százalékánál emiatt betegedtek meg a vendégek. Ráadásul 20 százalékban a szennyezés forrásai a dolgozók voltak.

"Ezek az ételek apróra vágott nyers termékeket tartalmaznak, mint csípős paprika, paradicsom, koriander, amelyek mindegyike okozhatta a korábbi járványokat" - mondta a CDC sajtókonferenciáján Magdalena Kendall, a Tennessee-ben található Oak Ridge Tudományos és Oktatási Intézet kutatója.

Kendall szerint ezek a mexikói ételek azért jelentenek gondot, mert lehet, hogy nem megfelelő hőmérsékleten tárolják őket, és gyakran nagy mennyiséget főznek belőlük egyszerre. Így egy kisebb mennyiségű baktérium is sok vendéget megbetegíthet. Tudatosítani kell az emberekben, hogy a salsa és guacamole - különösen az étteremben árult - betegségeket terjeszthet. Az étel helyes elkészítése és tárolása csökkenti a fertőzésveszélyt és a kórokozók szaporodását.

A tanulmányt a Gyakoribbá Váló Fertőző Betegségek Nemzetközi Konferenciáján mutatták be Atlantában.

Forrás: Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció