Vérvétel helyett elég lesz sírni egy kicsit

Egy új módszernek köszönhetően a cukorbetegek megmenekülhetnek a napi többszöri vérvétellel járó kellemetlenségektől, amire eddig vércukorszintjük folyamatos ellenőrzés alatt tartásához volt szükségük.

Az egyes típusú cukorbetegségben szenvedőknek általában naponta minimum tízszer kell ellenőrizniük vércukorszintjüket, bár sokan ezt éppen az ezzel járó kellemetlenségek miatt nem mindig teszik meg. A gyakori ellenőrzésre azért van szükség, mivel szervezetük nem termel elegendő mennyiséget a vércukorszint beállításához nélkülözhetetlen inzulinból, és csak a vérből lehet biztonságosan megállapítani, szükség van-e inzulininjekcióra, és ha igen, mekkora adagra.

Ha a vércukorszint túlságosan lecsökken, az a cukorbetegeknél hipoglikémiát okozhat, ami kómához vagy akár halálhoz is vezethet. Most azonban, hála a Michigan Egyetem kutatóinak, lehetőség nyílik arra, hogy a könnycseppből is kiderüljön a betegek glükózszintje, mivel nyulakon elvégzett kísérletekből bebizonyosodott, hogy a könnyben és a vérben mért cukorszint megegyezik, vagyis vérvétel helyett sokkal egyszerűbb módon is ellenőrizhető annak mértéke.

Ez az alternatív vércukor-ellenőrző módszer azért is nagy előrelépés, mert a kellemetlenségek mellett az ujjbegyből vett gyakori vérvétel következtében az ujjak általában érzékennyé válnak, és a fertőzés veszélye is fennáll minden alkalommal.

A kettes típusú cukorbetegségben szenvedők szervezete szintén nem termel elég inzulint, ám ez diétával és testmozgással, illetve súlyosabb esetben gyógyszerrel kezelhető, és ilyen esetekben elegendő hetente kétszer ellenőrizni a vércukor szintjét.

Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő