Vége a kórházi hasmenésnek, agyő CDI fertőzés

A Clostridium difficile fertőzésnél (CDI) akár 60 százalékos is lehet a visszaesés kockázata, amelyet a hagyományos kezelések nem képesek elhárítani. Most azonban mikrobákat küldenek a mikrobák ellen.

Sok gondot okoz a kórházakban a diszbiózis vagy diszbakteriózis, azaz az emberrel szimbiózisban élő baktériumok abnormális állapota a bélben, a hüvelyben, vagy a bőrön. Erről többek között a Clostridium difficile baktérium tehet, amely erősen jelen van a fejlett egészségügyet működtető országokban is. Például csak az Egyesült Államokban évente félmillió hasmenéses és kolitiszes esettel hozható összefüggésbe, s akár 29 ezer halálesethez is köze lehet.

A Journal of Infectious Diseases folyóiratban Sahil Khanna, a Mayo klinika kutatója és több intézményből verbuválódott kollégái ismertették azt a tanulmányt, amely szerint egy újfajta kezelés igen magas hatékonysággal vethető be e kellemetlen kórokozóval szemben. A baktériumspórák megelőzésre való alkalmazása kifejezetten hatásosnak tűnik az ismétlődő CDI-vel szemben.

A bélfertőzést okozó baktérium a kórházi antibiotikumkúrát követően támad, a gyógyszer ugyanis felborítja a bélrendszer normális baktériumflóráját. A fertőzés nem csak a kórházi tartózkodást hosszabbíthatja meg, súlyos tüneteket, de akár halált is okozhat. Kattintson! A kísérletben harminc (66,5 év átlagéletkorú, kétharmadukban nő) páciens vett részt. Közülük 26 (86,7 százalék) beteg esetében kifejezetten hatékonynak találták a kezelést, további három beteg esetében enyhült a fertőzés miatti hasmenés, s nem volt szükségük antibiotikumos kezelésre. A kezelés 8. hetében lefolytatott ellenőrzés alkalmával a 30-ból 29 beteg szervezete mutatott ellenállást a fertőző ágenssel szemben. Ezzel párhuzamosan a bélflóra gyorsan helyreállt, és tartós is maradt ez az állapot. A mellékhatásokat – enyhe hasmenés, hasi fájdalom és hányinger – kompenzálta a védekezés képessége.

Sok gondot okoz a kórházakban a diszbiózis vagy diszbakteriózis
Sok gondot okoz a kórházakban a diszbiózis vagy diszbakteriózis

A CDI legnagyobb problémája, hogy az antibiotikumos kezelés ugyan hatásos ellene, de ezek a gyógyszerek elpusztítják a bélflóra hasznos részét is, amely pedig a legfontosabb védelmet jelenti a betolakodó mikroorganizmusok ellen. Ha emiatt a betegség újra előáll, akkor ismét az antibiotikumokhoz nyúlnak az orvosok, amelyek tovább pusztítják a mikrobiomot. Az idősebb betegeknél ez különösen komoly probléma. Az antibiotikum helyettesítése a CDI kezelésében azért nagyon fontos eredmény, mert ezáltal csökkenthető a kiújulás kockázata.

A SER-109 kódnevű készítmény mintegy 50 firmicutes baktériumfaj spóráit tartalmazza. Ezek egészséges donorok székletmintáiból származnak. Miután rágcsálómodelleken kimutatták a SER-109 hatékonyságát a CDI ellen, lehetőség nyílt rá, hogy humán kísérletekben is meggyőződjenek a kezelés hatékonyságáról és biztonságosságáról. Az eddigi eredmények szerint a siker szinte egyértelmű.

Forrás: Journal of Infectious Diseases

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció