Varázsgombával depresszió ellen?

A Guardian hasábjain megjelent kutatási eredmények szerint a varázsgomba egyik hallucinogén összetevője, a pszilocibin segítségével ki lehet kapcsolni azokat az agyi területeket, amelyek súlyos depresszió esetén túlműködnek.

A vegyület hatására a betegek befejezik az önmarcangolást, és saját vélt alkalmatlanságuk mérlegelését. A brit kutatók azonban egyelőre nem kezdhették meg a pszilocibin teljes orvosi hatásának tesztelését betegeken, mert ez a szigorú brit kábítószerellenes törvényekbe ütközik.

David Nutt, az Imperial College London professzora elmondta, hogy mivel a varázsgomba a kábítószerek legszigorúbb A-osztályába tartozik, hatóanyagát kizárólag egy különleges engedéllyel lehet gyártani. "Azért nem tudtuk még elkezdeni a kísérleteket, mert nagyon nehéz olyan vállalatot találni, amely be tudja szerezni a vegyület gyártásához szükséges hatósági engedélyeket" - nyilatkozta a szakértő. "Sajnos ezt a tudományágat primitív, idejétmúlt hozzáállás gátolja. Még ha valaki egy jó ötlettel áll is elő, úgy tűnik, nem juttathatja el a klinikai fázisba."

Tesztünk segítségével megtudhatja, mennyire hajlamos a depresszióra! A Nutt által vezetett eddigi kutatásokból az derült ki, hogy a pszilocibin az elülső cinguláris kéreg egy részét kapcsolja ki. A korábbi eredményekből azt lehetett tudni, hogy a depresszióban szenvedő betegekben ez a terület túlműködik. Az egészséges személyeken végzett kísérletek azt mutatták, hogy az alanyok a pszilocibin hatására hetekkel a vegyület elfogyasztása után is boldogabbnak érezték magukat.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +14, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, záporok és zivatarok is kialakulhatnak szórványosan. Élénk, erős lökésekkel kísért északi szél mellett 25, 33 fokot mérhetünk a legmelegebb órákban. Vasárnap kezdetben még hidegfronti hatás várható, majd a front mögött is jelentkezhetnek görcsös panaszok, többek között hasi görcsök is. A fejfájás egész nap jellemző lehet, a szeles tájakon pedig erősebben jelentkezhetnek a tünetek. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)