Van olyan zsír, ami használ a szívnek

Régóta ismert, hogy a telített zsírsavak fogyasztása érelmeszesedéshez vezet, ami rontja a szív munkakészségét. Azonban a Missouri Egyetem kutatói olyan, szójából készült olajat fejlesztettek ki, mely telített zsírsavban kifejezetten szegény.

Kristin Bilyeu és az Egyesült Államok Mezőgazdasági Kutató Intézetének munkatársai olyan olajat szerettek volna fejleszteni, mely egészséges, hosszú időn keresztül eláll, és gazdaságos. Az új olajnak az olajsav a stabil komponense, mely telítetlen zsírsav. Nem szükséges hidrogenizációt alkalmazni, ami stabilizál ugyan, de telíti a zsírsavat. Az olajsav az olívaolaj fő összetevője, azonban a szójababban viszonylag kevés található meg belőle. A kutatók arra jöttek rá, miként állíthat elő a szójanövény több olajsavat.

1970 óta ismert, hogy a telített zsírsavak, melyeket egyes krémek, a sajt, és a vaj tartalmaznak, igen káros hatást fejtenek ki a szívre. A zsír helyettesítése során az érdeklődés már korán a szója felé fordult, azonban a szójaolaj hő hatására könnyen bomlik, a tartósítás viszont telített zsírsavat eredményezett.

Bilyeu és Grover Shannon professzor (Missouri Egyetem) természetes körülmények között való tenyésztéssel elérték, hogy a szójából nyert olaj olajsavtartalma 20-ról 80 százalékra emelkedjen. Az új olaj ráadásul stabil volt, ami utókezelést nem tett szükségessé. A tanulmány, mely a BMC Plant Biology oldalain olvasható, felveti, hogy a szójaolaj a jövőben a bioüzemanyag szerepét is betöltheti.

Forrás: Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: