Úszógumit növeszt a szomorúság

A birminghami Alabamai Egyetem (UAB) új tanulmánya megerősíti azt az összefüggést, miszerint a depresszió és a has körfogata között összefüggés van, és ez megnöveli a rák, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

"Kutatásunk során arra az eredményre jutottunk, hogy a 15 éven keresztül vizsgált fiatal felnőttek közül azok, akik súlyos depresszióval küszködtek, gyorsabban híztak el, viszont a kilók leadása nem segített a depresszióból való kigyógyulásban" - számolt be az UAB szociológia tanszékének munkatársa, Dr. Belinda Needham. A tanulmány az American Journal of Public Health című folyóirat júniusi számában jelent meg.

"Ez a tanulmány azért fontos, mert ha az emberek elhízását, és az ezzel összefüggő betegségek kialakulását meg akarjuk akadályozni, akkor először a depresszió kezelésére kell törekednünk" - magyarázza Needham, aki az egyetem szociológia tanszékének óraadója. "Még egy ok arra, hogy a depressziót ne csak egy rossz időszakként, hanem egy komoly betegségként kezeljük. A mentális problémák ugyanis súlyos fizikai betegségekhez vezethetnek."

Needham a CARDIA elnevezésű tanulmány adatait elemezte kutatása során. Ebbe a tanulmányba 5115, 18 és 30 év közötti nőt és férfit vontak be, és azt vizsgálták, hogy felismerhetőek-e az esetlegesen kialakuló szív- és érrendszeri betegségek előjelei.

Needham az adatok elemzésével arra keresett választ, hogy a testtömeg-index (BMI) - amit úgy kapunk meg, hogy a testsúlyunkat elosztjuk a magasságunk négyzetével - és a derék körfogatának növekedése okozza a depresszió elmélyülését, vagy a depresszió okozza a BMI és a haskörfogat változását egy adott időszak alatt.

A CARDIA tanulmányban minden résztvevő súlyát és mgasságát, és haskörfogatotát lemérték. A kutatók megkérték a résztvevőket, hogy határozzák meg depressziójuk szintjét az ötödik, a tízedik, a tizenötödik, és a húszadik évben.

"A CARDIA résztvevőinek adatait vizsgálva arra jutottunk, hogy mindenki hízott a vizsgált 15 év alatt" - meséli Needham. "Azonban, akik az ötödik évben mély depresszióról számoltak be, azoknak a testtömeg-indexük és a haskörfogatuk is nagyobb mértékben nőtt, mint azoknak, akik a depresszió kevesebb tünetét érzékelték. Az ötödik évben a mélyebb depresszióról beszámoló résztvevők haskörfogata 1,6 centiméterrel volt nagyobb, mint azoké, akik enyhe depressziós tüneteket mutattak. A huszadik évben már 2,6 centiméter volt a két csoport közötti különbség."

"Viszont a BMI és haskörfogat növekedése nem befolyásolta a depressziós tünetek enyhülését vagy súlyosbodását" – tette hozzá a kutatónő. Needham szerint egy kortizol nevű stresszhormon hozható összefüggésbe a depresszióval, és az elhízással. "Úgy gondolom, hogy a megnövekedett kortizol szint lehet az oka, hogy a depressziós betegek a hasukra híznak."

Forrás: Medipress hírszolgálat
Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: