Újraindítható a biológiai óra

Kifejlesztették azt a gyógyszert, mely nullázza és újraindítja a szervezet biológiai óráját. A szer megoldást jelenthet egyes pszichiátriai betegségek, a repüléshez kötődő időeltolódás, illetve a váltott műszak egészségkárosító hatására is.

A munkát Andrew Loudon professzor (Manchesteri Egyetem) és Mick Hastings (MRC Molekulárbiológiai Laboratórium, Cambridge) vezette, akik a Pfizer cég munkacsoportjával dolgoztak együtt. Az eredmények a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóirat augusztus 24-i számában láttak napvilágot. A szer olyan állapotokra nyújthat megoldást, amikor felborul a szervezet és az agy normális ritmusa, ami pszichiátriai betegségekhez vezethet. Ilyen jelenség tapasztalható a jet lag során, illetve azoknál is, akik munkarendjében gyakran váltogatják egymást a nappali és az éjszakai műszakok.

A szer, melyet a munkacsoport fedezett fel, a belső óra sebességét kontrollálja, melynek segítségével új ritmust lehet beindítani. A legtöbb élőlény szervezetében megtalálható ez a belső időzítő rendszer, melyet cirkadián ritmusnak nevezünk. Ez az óra határozza meg az alvást, illetve növények esetén a virágzást, és szorosan köthető a környezetben a fény-sötétség periódikus váltakozásához. A ciklus a sejteken belül számos enzim működését befolyásolja, ilyen a jelen tanulmányban vizsgált kazein kináz-1.

A napi ciklus során a sejtekben egyes anyagok koncentrációja emelkedik, majd ezek az anyagok lebomlanak, aztán az egész kezdődik elölről. A kazein kináz-1 ezen anyagok bomlását segíti elő, vagyis végeredményben periódikusan újraindítja a rendszert.

A kutatók olyan szert fedeztek fel, mely egerekben lassítja a kazein kináz-1 működését. A szer mind élő egerekben, mind szövetmintákban működött, hatására újra lehet hangolni a sejtek biológiai óráját.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció