Újabb rák, amit a dohányzás okoz

Egy új tanulmány szoros kapcsolatot írt le a vastagbél rákmegelőző polipjainak kialakulása és a dohányzás között.

A lapos adenómák - melyek gyakoribbak dohányzókban - agresszívabbak és nehezebb őket felfedezni, mint a szokásos szűrések során detektálható polipokat. Emiatt a vastagbéldaganatok dohányzókban korábbi életkorban alakulnak ki, és súlyosabb stádiumban kerülnek felfedezésre a nemdohányzókhoz képest.

"Keveset tudunk a lapos elváltozás kockázatáról, amelyek a nagyfelbontású kolonoszkóppal felfedezett adenómák mintegy felét teszik ki" - olvasható Dr. Joseph C. Anderson és Connecticuti Egyetem munkatársainak beszámolója, az Amerikai Gasztrointesztinális Endoszkópos Társaság kiadványában, a GIE: Gastrointestinal Endoscopy júniusi számában. - "Azonban a dohányzás egy fontos kockázati tényező."

Mai tudásunk szerint a vastagbélrákos elváltozás általában kis polipként kezdődik, ezért a polip eltávolítása kritikus a daganat elkerülése szempontjából.

A munkacsoport 600 betegen (átlagéletkor: 56 év) tanulmányozta a dohányzás és a lapos polipok kialakulásának összefüggéseit, a résztvevők a Stony Brook Egyetem Orvosi Központjában kolonoszkópos szűrésen estek át - mielőtt a vastagbélrák bármely tünete jelentkezett volna. A betegektől széleskörű kórelőzményt vettek fel, beleértve a dohányzást is. A résztvevők fele volt nemdohányzó, 115 volt erős dohányos, míg 172 tartotta magát kocadohányosnak.

Az idősebb kor, a férfi nem, illetve az erős dohányzás bizonyult a lapos adenóma kockázati tényezőjének, míg a dohányzás a súlyosabb stádiumnak, a nagyobb méretnek, illetve a bélfalba való mélyebb terjedésnek kedvezett.

A lap szerkesztői a cikkhez fűződő kommentárjukban felhívják a doktorok figyelmét a betegek követésének fontosságára, valamint dohányosokban a vastagbélszűrés szükségességére.

Forrás: Medipress hírszolgálat
Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció