Újabb előrelépés a Parkinson-kór kezelésében

Valina L. Dawson, az amerikai Johns Hopkins Egyetem Ideggyógyászati, Idegtudományi és Élettani Intézeteinek professzora kapta idén a Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért elnevezésű elismerést.

Az ideggyógyász professzor felfedezése a Parkinson-kór és a stroke kezelésében jelent előrelépést. Valina L. Dawson egyébként az első nő, aki megkapta ezt a rangos elismerést - közölte a Debreceni Egyetem sajtóirodája.

Parkinson-kór, stroke, szöveti változások, idegsejt-pusztulás, sejthalál, orvostudomány, Debreceni Díj a Molekuláris Orvosturományért, Valina L. Dawson,
Parkinson-kór, stroke, szöveti változások, idegsejt-pusztulás, sejthalál, orvostudomány, Debreceni Díj a Molekuláris Orvosturományért, Valina L. Dawson,

Fontos kutatások

A Parkinson-kór legkorábbi jeleiről itt olvashat!

A szakember kutatásai hozzájárulnak a Parkinson-kórban és a súlyos agyi vérellátási zavarokban szenvedő betegeknél bekövetkező szöveti változások helyes értelmezéséhez. Vizsgálatainak eredményeként világosabb kép rajzolódik ki a Parkinson-kórhoz vezető genetikai tényezők és a betegségre jellemző jeltovábbító folyamatok szerepéről.

A professzor feltárta a stroke-nál és Parkinson-kórnál megfigyelhető idegsejt-pusztulás részletes mechanizmusát. Kutatásai során egy új sejthalálformát, továbbá számos olyan fehérjét azonosított, amelyek ennek a folyamatnak az aktív végrehajtói.

A 2003-ban alapított tudományos díjat minden évben egy olyan világszerte elismert kutató kapja, aki a molekuláris medicina területén kiemelkedőt alkotott és eredményeit a közeljövőben az orvoslásban is hasznosítani lehet.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő