Új vese életfogytiglan tartó gyógyszerezés nélkül!

A Schleswig-Holsteini Egyetem kutatói olyan immunológiai eljárással kísérleteznek, amely transzplantált betegeknél fölöslegessé teheti az életük végéig szedendő immunszupresszáló gyógyszereket.

Az eljárással eddig kezelt transzplantáltak immár több hónappal a műtétek után a szokásosnál kisebb dózisú immunszupresszáns gyógyszerrel élnek, egyiküknek egyáltalán nincs szüksége a kezelésre.

A német Fred Fähnrich betegeit úgynevezett TAIC (transplant acceptance-inducing cell) módszerrel kezelte: ennek keretében olyan makrofág sejteket kaptak, amelyek az immunrendszeri reakció elnyomásával képesek megakadályozni a transzplantált szerv kilökődését. E makrofágok eredetileg a szervet kapó, recipiens beteg szervezetéből származnak, laborkörülmények között a donor sejtjeivel hozzák őket össze, hogy elfogadóvá váljanak az idegen szervezet sejtjeivel szemben, majd infúzióval visszaadják a recipiens szervezetébe. A módszer az eddig kezelt tizenhét betegnél ígéretesnek tűnik.

A kísérletben részt vevő betegek közül tizenketten halott donor veséjét kapták meg, ezért náluk a sejtek találkozóját csak a gyorsan elvégzett transzplantációs műtét után hozhatták össze. A visszakapott makrofágok így a hagyományos immunszupresszáló kezelést váltják majd fel. Nagy részüknél a műtét után négy héttel már sikerült csökkenteni az immunszupresszánsok dózisát.

Öt beteg élő donortól kapott vesét, ketten fiútestvérüktől, egy beteg a lányától, ketten pedig férjüktől. Közülük való az a páciens, aki immár nyolc hónapja él immunszupresszálás nélkül. Fähnrich professzor előzetes eredményekről beszél, szerinte a módszer még finomításra szorul. Ha a várakozások beigazolódnak, és a módszer sikeresnek bizonyul, nagy áttörést jelenthet a transzplantációs orvoslás területén.

Forrás:
Transplant International

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció