Új tények az alvás és a túlsúly kapcsolatáról

Azok a tinik, akik kevesebb mint 8 órát alszanak éjszaka, nagyobb eséllyel fogyasztanak magas zsírtartalmú ételeket. Nő az elhízás és az ezzel együtt járó egészségügyi problémák veszélye, mutatja egy kutatás.

A tanulmány a Sleep folyóirat szeptember elsejei számában jelent meg. Az eredmények azt mutatták, hogy a keveset alvó tinik 2,2 százalékkal több kalóriát használtak fel zsírból, és több rágcsálnivalót fogyasztottak, mint azok, akik 8 vagy annál több órát aludtak.

"Az utóbbi 5 évben több kutatás is foglalkozott az alvás mennyisége és az elhízás közötti kapcsolattal" - mondta a kutatás szerzője, Dr. Susan Redline ."Néhány, az alvásmegvonással foglalkozó, laboratóriumi körülmények között ellenőrzött kísérleti kutatás eredményei azt mutatják, hogy a résztvevők ilyenkor jobban vágynak a zsíros ételekre."

Redline elmondta, hogy ezek a gyerekek anyagcsere-rendellenességben szenvedhetnek, mely az elhízással és az inzulinérzékenységgel köthető össze. Az anyagcsere a szervezet kalóriát energiává átalakító irányítója. A kevés alvás kihathat az anyagcserére, mivel megváltoztatja az étvágyat irányító leptin és ghrelin hormonok szintjét.

A tiniknek körülbelül 9 órányi alvásra van szükségük éjszaka, de csak nagyon kevesen alszanak ennyit, mondják a szakértők. "A kamasz életstílus arra bátorítja a fiatalokat, hogy sokáig legyenek ébren. A telefonos és számítógépes társasági élet, a videojátékok és a televízió az éjszaka közepéig ébren tartják őket" - mondta el Dr. Paula Elbirt. Jóllehet a közvélekedés szerint "a kalória az kalória", több bizonyíték is létezik arra, hogy a zsírból származó kalória elraktározott zsírrá alakul.

Dr. Kenneth P. Wright professzor elmondta: "Mindannyiunkban van egy 24 órás belső óra. A kamaszok cirkadián ritmusa elcsúszott, így éjjel felébrednek, míg nappal álmosak, és az esti órákban esznek." A tanulmányban 240 tini alvásmennyiségét mérték hétköznaponként. A tinik csuklómérőket hordtak, melyek az ébrenlét és az alvás mozgását mérték. 24 óránként kétszer megkérdezték tőlük, hogy mikor, mit és mennyit ettek. Azok a tinik, akik minimum 8 órát aludtak éjszaka (a résztvevők 34 százaléka), kevesebb kalóriát fogyasztottak.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: