Új találmány szűri ki a vízből az antibiotikumot

A vízben előforduló antibiotikum-származékok eltávolítására képes nanoanyagot fejlesztettek ki kínai kutatók.

Nem kérdés, hogy az antibiotikumok felfedezése óriási áttörés volt a gyógyászatban, ám alkalmazásuk elterjedése több problémát is magával hozott. Az antibiotikum-maradványok olyan újfajta vízszennyező anyagok, amelyek antibiotikum-rezisztenciát eredményezhetnek, komoly fenyegetést jelentve a környezetre és az emberek egészségére egyaránt.

Egy ideje már bizonyították is, hogy világszerte antibiotikumokkal telítettek a folyók, a szennyezés egyes esetekben akár háromszázszorosan is meghaladhatja a egészségügyi határértéket. Tavalyi adatok szerint Európában a Duna a legszennyezettebb ebből a szempontból.

A nanoanyagok olyan (vegyi) anyagok, amelyek esetében a részecskeméret legalább egy dimenzióban egy 1-100 nanométer (nm) tartományba esik.

A Kínai Tudományos Akadémia Hofeji Természettudományi Intézetének kutatói erre kerestek, és úgy néz ki, találtak is megoldást. A nanoanyag képes eltávolítani a vízből a norfloxacin nevű antibakteriális hatóanyagot, ráadásul újrahasznosítható is. További előnye, hogy másodlagos szennyezés nélkül távolítja el az antibiotikum-származékokat.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A nap képe: a magyar agykutató, akire büszkék vagyunk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés