Új módszerrel gyógyítják a gerincvelőt

A világon először tesztelhetik sérült gerincvelő gyógyítását egyfajta őssejtekkel Japánban.

Az indukált pluripotens őssejteket, avagy iPS-sejteket úgy hozzák létre, hogy eltávolítják egy ember érett sejtjeit - például a bőrből vagy a vérből -, majd újraprogramozzák, hogy úgy viselkedjenek, mint egy embrionális őssejt. Ezáltal az emberi szervezet többféle szövete kifejlődhet belőlük. A Kiotói Egyetem tudósa, Jamanaka Sinja és kutatótársa, John Gurdon 2012-ben orvosi Nobel-díjat kapott, mert érett sejtekből iPS-sejteket hozott létre.

Négy sérültet kezelhetnek

A tokiói Keio Orvostudományi Egyetem kutatócsoportja Okano Hidejuki és Nakamura Maszaja vezetésével négy olyan, 18 évesnél idősebb pácienst keres, akik 2-4 héttel korábban szenvedtek sport- vagy közlekedési balesetben gerincvelő-sérülést, amely végtagjaik mozgatásában korlátozza őket. Úgy vélik ugyanis, hogy a kezelés a baleset utáni 2-4 hétben lehet hatásos. Egy-egy páciens gerincvelőjének sérült területére fognak befecskendezni mintegy kétmillió iPS-ből programozott idegsejtet.

"Húsz évvel a kutatás kezdete után végre elindíthatjuk a klinikai teszteket. Szeretném, ha minél hamarabb biztonságos gyógymódot tudnánk kínálni a betegeknek" - mondta el a magánegyetem sajtótájékoztatóján Okano. A páciensek keresését ősszel kezdhetik. A beavatkozás utáni rehabilitáció nagyjából egy éve alatt a kutatók figyelemmel kísérik a sejtbeültetés hatásosságát és biztonságát. A beültetendő sejteket a Kiotói Egyetemen fagyasztva tárolt iPS-sejtekből fogják létrehozni.

Indukált pluripotens őssejtekkel gyógyíthatják a gerincvelő sérülését
Őssejtekkel gyógyíthatják a gerincvelő sérülését (fotó: iStock)

Okano és csapata korábban egy lebénult majmot kezelt ezzel a módszerrel - a gyógyítás akkor sikeres volt, az állat újra tudott járni. A Keio Egyetem tudósai mindenekelőtt az eljárás biztonságát tesztelik, ezért először csak nagyjából 2 millió sejtet ültetnek be egy betegbe, a jövőben viszont ezt a számot akár tízmillióra is növelnék. Nakamura Maszaja, a Keio ortopédiaprofesszora elmondta, csapata "két vagy három éven belül" szeretné igazolni, hogy az eljárás biztonságos olyan pácienseknél is, akik régebben szenvedtek gerincvelő-sérülést. A Japán Gerincvelő Alapítvány becslései szerint az országban több mint százezer gerincvelősérült él.

Népszerű kutatási téma

A japán egészségügyi minisztérium szakbizottsága hétfőn hagyta jóvá a kutatást. Tavaly a Parkinson-kór iPS-kezelésének klinikai tesztjeit kezdték el Japánban, valamint a minisztériumi bizottság korábban zöld utat adott egy ritka szembetegség iPS-gyógyítására is. Hétfőn a japán egészségügyi tárca egy másik klinikai tesztet is megvizsgált: az Oszakai Egyetem kutatói az iPS-ből szaruhártyasejteket programoztak, hogy beültetésükkel szembetegséget gyógyítsanak. Döntést egyelőre nem hoztak.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: