Új ereket kérhetünk az orvosoktól?

Amerikai kutatóknak sikerült laborban emberi vérereket növeszteni. Az első állatkísérletek tanúsága szerint a beültetett emberi eredetű hajszálerek kapcsolódni tudtak az állatok keringési rendszeréhez, így helyileg javították a vérellátást.

A sikeres értenyésztéshez először ki kell választani a megfelelő, úgynevezett progenitor-sejteket, amelyek később az érbelhártyát, illetve a hozzá tartozó kötőszövetet tudják majd képezni. Ezeket megfelelő növekedési faktorokat tartalmazó tápoldatba helyezik. A sejteknek nem csupán az ereket bélelő endotéliummá és mezenchimális kötőszövetté kell differenciálódniuk, az is fontos, hogy megfelelően összekapcsolódva valódi eret formáljanak.

Tehát a feladat nem volt egyszerű. A bostoni Harvard Egyetem kutatójának, Joyce Bischoffnak és munkatársainak azonban, úgy tűnik, sikerült a bravúr. A felnőtt vérből és csontvelőből nyert, valamint köldökzsinór-vérből származó és laborkörülmények között tenyésztett őssejteket legyengített immunrendszerű egerekbe ültették, amit az állatok nem csupán túléltek, új hajszálereik is fejlődtek, amelyek meglévő érrendszerükhöz tudtak kapcsolódni.

A terápiás alkalmazás és a klinikai vizsgálatok ideje még messze van, de a kutatók lehetőséget látnak cukorbetegek fekélyeinek és érszűkületes betegek hatékony gyógyítására. A távoli jövőben talán teljes szervek kitenyésztésének lehetőségét is előre vetítik a kutatások.

Forrás:
circres.ahajournals.org Forrás:

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső