Új csodakávé, amitől nem fáj a gyomrunk

Gyomorirritáció 10 kávéfogyasztóból két esetben jelentkezik. Kutatók felfedezték azokat az összetevőket, melyek felelősek lehetnek a gyomorégésért, illetve a gyomorfájdalmakért.

Az Amerikai Kémiai Társaság 239. találkozóján San Franciscóban a Bécsi Egyetem és a Müncheni Egyetem tudósai beszámoltak arról, hogy az eszpresszó, a francia pörkölt kávé, és más, sötétre pörkölt kávéfajták könnyebbek a gyomor számára, ugyanis tartalmaznak savcsökkentő összetevőket. A felfedezés akár a kávék egy új, gyomorbarát generációjához vezethet, mely megőrzi az eredeti kávéaroma gazdagságát.

Becslések szerint az Egyesült Államokban 40 millió ember kerüli, vagy mérsékli a kávéfogyasztást a gyomorfájdalmat keltő hatások miatt. Az orvosok szerint a kávé hatóanyagai serkentik a gyomor savelválasztását, ennek megoldása koffeinmentes kávé fogyasztása, vagy savkötők szedése lehet.

"Néhány gyártó már most is forgalmaz gyomorbarát kávékat, azonban ezek hátránya, hogy a gyártási folyamat során számos olyan összetevő is elveszik, melyet a tudósok hasznosnak ítélnek meg, például a cukorbetegség és a szívbetegség szempontjából" -; mondja Dr. Veronika Somoza, a Bécsi Egyetem munkatársa. - "Ráadásul a kávé íze és illata is változik."

A vizsgálat során a kutatók gyomorsejtekből álló tenyészetet tettek ki a különböző típusú kávék (hagyományos, sötét pörkölt, enyhe, koffeinmentes, gyomorbarát) összetevőinek, így azonosították azokat az anyagokat, melyek serkentik a gyomor sósavtermelését. A megállapítás szerint nincs egy főbűnös, inkább egy keverék tehető felelőssé, azonban kiemelhető a koffein, a katekolok, illetve egyéb alkotóelemek.

A tudósok számára nem várt eredmény volt, hogy az egyik összetevő, az N-metilpiridium (NMP) képes blokkolni a gyomorsejtek sósavtermelését, ezáltal kivédi a gyomorirritációt. NMP csak a pörkölt kávéban található meg, a nyers kávébabban nincs jelen, és a sötétre pörkölt kávé lényegesen nagyobb arányban tartalmazza. Azonban a mennyiséget alapvetően befolyásolja a kávébab fajtája és a pörkölési eljárás. A kutatók remélik, hogy az új főzetet már 2010-ben tesztelhetik önként jelentkezők részvételével.

Forrás: Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció