Új fajt hoztak létre klónozással

Tudósok teljesen új, ember alkotta egérfajt hoztak létre, egyben a világ első emlősállatát, amelynek génjeit újrakombinálták.

Kínai kutatók létrehozták az első sikeres, élő emlősöket teljesen átalakított genommal – olvasható a ZME Science portálon. A Kínai Tudományos Akadémia kutatói arról számoltak be, hogy sikeresen rekombinálták egy élő egér kromoszómáit. A Hsziao Zhu, azaz „Kis Bambusz” nevet viselő egér genomja 19 pár kromoszómával rendelkezik, eggyel kevesebbel, mint a természetes, és mindez a tudósok beavatkozásának köszönhető.

Az új faj létrehozása áttörést jelent a szintetikus biológiában. Fotó: Getty Images
Az új faj létrehozása áttörést jelent a szintetikus biológiában. Fotó: Getty Images

A pekingi kutatók teljesen újraalkották az egér génjeit egy olyan folyamat révén, amelynek során a kromoszómákat különböző szegmensekre bontották, majd új összeállításban újra összerakták. Ez az első alkalom, hogy egy élő szervezet léptékében ilyen folyamatot hajtottak végre anélkül, hogy az súlyosan befolyásolta volna az egyed túlélési képességét. Ez azt jelenti, hogy Kis Bambusz tulajdonképpen egy teljesen új, ember alkotta egérfaj első egyedévé, egyben a világ első emlősállatává vált, amelynek génjeit teljesen újrakombinálták.

CRISPR segítségével manipulálták a kromoszómákat, amelyeket egy egyedi, reproduktív egérőssejt tartalmazott, amelyet kifejezetten ehhez a kísérlethez hoztak létre. A rekombinált egereket ezután párosítani engedték a nem módosított állatokkal, ami sikeres terhességeket eredményezett, bár viszonylag alacsony arányban. E párok utódai a szüleik manipulált kromoszómáit tartalmazták, bemutatva, hogy az ilyen génszerkesztés hatásai generációkon átívelhetnek. Annak ellenére, hogy az egerek sejtjeiben a természetes egerekhez képest teljesen más kromoszómacsomag található, teljesen egészségesnek tűnnek, és normális viselkedést mutatnak.

„Ez azt jelenti, hogy a világon először sikerült teljes kromoszóma-átrendezést elérnünk emlősöknél, ami új áttörést jelent a szintetikus biológiában” – mondta Li a South China Morning Post szerint. A kutatók szerint eredményeik áttörést jelentenek a biomérnöki technológiában, segítenek megérteni az emlősök kromoszómáinak hatását, és mélyebb megértést nyerhetnek általuk a növekedés és fejlődés, a reproduktív evolúció, sőt egy faj létrejöttének molekuláris mechanizmusairól is.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +19 °C
Minimum: +0, +6 °C

A reggeli párásságot követően sok napsütésre készülhetünk, számottevő csapadék nem alakul ki, legfeljebb északkeleten lehet kisebb eső. Mérsékelt marad a szél, a csúcshőmérséklet 15, 20 fok között alakul. Kedden nem jön front. Kicsit hűvös lesz a reggel, emiatt kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, de napközben már a melegedés és a hőingás okozza a panaszokat. Fokozódik a migrénhajlam, többen fáradékonyak lehetnek, erősödhetnek a gyulladások. A napsütés hatására viszont javul a hangulat és a közérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: