Tovább szeretne élni? Figyeljen a pajzsmirigyére!

Kezelésre szoruló probléma helyett az alulműködő pajzsmirigy segíthet az időseknek tovább élni - állítja egy új tanulmány.

A pajzsmirigy a nyak elülső részén található pillangó alakú szerv, hormonjai az anyagcserét szabályozzák. Dr. Martin Surks, a New York-i Albert Einstein Orvosi Egyetem és Montefiore Egészségügyi Központ endokrinológus és patológus professzora 236 100 év körüli askenázi zsidó és azok 70 év körüli gyerekei TSH (pajzsmirigystimuláló hormon) szintjét mérték meg, kontrollcsoportnak a nem vérrokon menyeket és vejeket vették. Kiderült, hogy az idős askenáziaknál emelkedett a TSH szintje, amely enyhe pajzsmirigy-alulműködést jelez, gyermekeiknek is magasabb volt a TSH szintje, mint azok házastársainak. A száz évet megélteknél gyakrabban fordul elő a TSH-receptorok egy bizonyos fajtája. "A feltételezés az, hogy akiknél ez a variáns van jelen, annál magasabb a TSH szintje, ez pedig előnyösebb lehet a hosszú élet szempontjából" - magyarázta Surks. "A TSH-szint különbségei nem nagyok, azonban egy élet alatt nagyon, nagyon fontosak lehetnek."

A pajzsmirigy alulműködése, illetve az elégtelen mennyiségű pajzsmirigyhormon gyengeséget, depressziót, fáradékonyságot, súlygyarapodást, magas koleszterinszintet, szívelégtelenséget és a demencia rosszabbodását okozhatja. Bár valamennyi életkorban előfordulhat, időskorban gyakoribb, különösen a 60 év feletti nők veszélyeztetettek.

A közelmúltig az orvosok gyógyszerrel kezelték a pajzsmirigy-alulműködést, azonban manapság már nem ez a helyzet, gyakran csak a 10 feletti TSH szint esetén adnak gyógyszert, mivel a túl sok pajzsmirigyhormon is komoly tüneteket okozhat (csontritkulás, szabálytalan szívverés, stb.). A normál TSH szint 0,5 és 4,5 közé esik, a tanulmányban a százévesek 40 százalékánál mértek 2,5 feletti szintet. A szakemberek azonban azt javasolják, magas TSH-szint esetén mindenki vizsgáltassa ki magát a Hashimoto-betegség szempontjából, mely a pajzsmirigy autoimmun gyulladása, ez is a pajzsmirigy alulműködését okozhatja, itt szükséges a gyógyszeres kezelés a későbbi rosszabbodás miatt.

Forrás: Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső