Több beültethető szervet Európában

Az uniós egészségügyi miniszterek a tagországok közötti együttműködést szorgalmaznak, hogy enyhítsék az európai szervhiányt, és egyre több transzplantáció történhessen.

Az Európai Bizottság jövőre tervezett javaslata Európa szerte egységes minőségi és biztonsági kritériumokat határozna meg a szervadás és -transzplantáció elősegítése érdekében. Legfőbb célja a kontinens szervhiányának enyhítése és az illegális szervkereskedelem visszaszorítása. A kormányok ugyanakkor olyan javaslatot támogatnának, amely az államok közötti önkéntes együttműködést szorgalmazná, hogy az egyes országokban már bevált minőségbiztosítási és biztonsági gyakorlat érvényesülhessen és terjedhessen el.

Európában 40 000 beteg vár beültethető szervre. Bár se szeri, se száma a szervdonációt propagáló kampányoknak, hatásuk csak mérsékelt. A legadakozóbb ország e tekintetben Spanyolország, ahol egymillió lakosra 33-35 szervadás jut évente, a sereghajtó pedig Görögország. Ott ugyanez a szám évi 18.

A német orvosok kritikusak az Európai Bizottság javaslatát illetően, mert szerintük ez a szabályozás nem fogja tudni enyhíteni a szervhiányt. A Német Kórházszövetség véleménye szerint csupán az adminisztráció fog nőni. A Német Orvosi Kamara pedig úgy véli, az első lépés az volna, hogy valamennyi államban azonos legyen a transzplantációs medicina által kínált lehetőségek színvonala, a szervadásban bevezetendő együttműködés csak azután lehet sikeres.

Forrás: www.arzteblatt.de

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: