Tényleg több a rákos megbetegedés a lombikbabák között?

A lombikbabák között magasabb a rákos megbetegedések aránya, de még így is nagyon kevés megbetegedés fordul elő közöttük. A kockázat olyan kicsi, hogy az nem számít az egyes esetekben.

Svéd kutatók IVF-el (mesterséges megtermékenyítéssel) fogant svéd gyerekeket vizsgáltak. A lombikprogram során a petesejteket laboratóriumi körülmények között termékenyítik meg a spermiumokkal, majd ezt követően ültetik vissza ez előkészített méhüregbe. Ennek a lehetséges egészségügyi kockázatát vizsgálták, a rákos megbetegedéseket és a a születési rendellenességeket gyakoriságát mérték fel.

"Kérdéses, hogy hasonló eredményre jutnának-e a soknemzetiségű Amerikában is" - kérdezi Dr. Tommaso Falcone, aki a Clevelandi Klinika Szülész-Nőgyógyászati Osztályának vezetője. Amerikában 57000 gyerek születik évente lombikprogram eredményeként, ma már az újszülöttek körülbelül 1 százaléka fogan így. Az új felmérés eredményeit hétfőn online formában közölték a Pediatrics című szaklapban.

2.4 millió szülés adatát elemezték Svédországban 1982 és 2005 között, ezek között 27 ezer volt lombikbaba. Ezzel párhuzamosan megvizsgálták a rákos megbetegedések arányát a gyerekek 19 éves koráig. 53 lombikbaba lett rákos, szemben a 38-cal, ami várható lett volna a hasonló korú gyerekek között. Ez egy 42 százalékos növekedés, köztük a leukémiák (vérrákok) és az agyi tumorok voltak a leggyakoribbak.

"Még nem ismert a pontos kapcsolat a szülők terméketlensége és az utódok megnövekedett rákos megbetegedési kockázata között" - mondták el a szerzők. A tényleges kockázat így is igen alacsony, összességében "kevesebb mint 1 százalék". Éppen ezért jó, ha a szülők ismerik az új eredményeket, és nem hagyják magukat fölöslegesen ijesztgetni.

Forrás: Medipress hírszolgálat
Képgaléria: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés