Tényleg gyógyít a testi közelség?

A stresszt csökkenti, a gyógyulást segíti a testi érintkezés, a simogatás. Ám betegeknél is fontos, hogy megteremtsük a megfelelő hangulatot - ilyenkor tudják ugyanis kifejteni pozitív hatásukat a hormonok. Ráadásul kétirányú folyamatról van szó, fontos a viszonzás.

Hogyan segít az érintés a gyógyulásban, és miért segíti a testi kontaktus a jólétünket? - erről Ralf Nickel orvosprofesszor, a wiesbadeni pszichoszomatikus betegségekkel és pszichoterápiával foglalkozó klinika igazgatója nyilatkozott a Deutsche Welle német internetes oldalának.

Nickel megerősítette, hogy azoknak az embereknek a testi közelsége, akikben megbízunk, pozitívan hat a gyógyulási folyamatokra. A bőr érintésével ugyanis a stressz csökken. A fájdalomérzet mérséklődik, például ha egy hozzánk közelálló ember fogja a kezünket.

Erre az immunrendszerünk is reagál: olyan anyagok hatása mérséklődik, mint például a kortizol (más néven: immunrendszert elnyomja és gyengíti. (A kortizolnak a stresszreakciókban van nagy szerepe.) Ugyanakkor érintéskor olyan anyagok szabadulnak fel, amelyek az immunrendszerünket erősítik. Így javul az esélyünk a gyógyulásra, számos betegség és panasz esetén.

Kevés dolog tesz tehát jobbat, mint egy kedves érintés a bizalmas személytől. De nem mindegy, hogy milyen körülmények között történik mindez. Az odaadás, vonzalom segít a megnyugvásban. Ugyanakkor ennek kétirányú folyamatnak kell lennie - figyelmeztet Nickel.

A professzor felhívta a figyelmet arra is, hogy az embereknek személyes igénye az érintésre - nos, ez igencsak különböző lehet. Hogy mennyire engedi valaki a testi közelséget, az nagyjából 12-18 hónapos korig eldől. Később ez módosulhat a tapasztalatok hatására, de alapvetően az első hónapok a meghatározóak. Ha a szülők elég finoman közelednek a gyerekhez, és megfelelően odaadóan viselkednek vele, az valószínűleg pozitívan hat a kicsikre - és később a felnőttkorukra is.

A későbbi élmények negatív irányba módosíthatják ezt a tendenciát: a szexuális erőszak vagy testi fenyítés ahhoz vezethet, hogy valaki nem bírja mások közelségét. Ezt az elutasítást csak terápiával lehet csökkenteni. Természetesen a normál esetekben - tehát ha két, egyébként meghitt viszonyban lévő személy érinti meg egymást -, akkor is fontos, hogy megteremtsék a megfelelő hangulatot a testi közelséghez. Ha ez sikerül, akkor a dopamin mint örömhormon és az oxitocin mint kötődési hormon szabadul fel.

Gyógyít a testi közelség

Ugyanakkor az, hogy a testi kontaktust miként érzékeli valaki, megint csak függ az adott személy korábbi tapasztalataitól. A pozitív érzés is tapasztalatokon nyugszik: tehát ha két ember meghitt viszonyban van egymással, akkor hatnak ezek a hormonok. Ugyanakkor mindez kisgyermekkori hatásokra is visszavezethető, ráadásul bonyolítja a helyzetet, hogy sok múlik a szagokon is.

Éppen ezért fontos az érintés, a melegség, ami a túlélésben is segít. Ezért különleges jelentőségű a kontextus, a környezet. Az, hogy a testi kapcsolat milyen körülmények között jön létre. Két jó barát, amikor megöleli egymást, az tényleg jó érzés mindkettőnek. Nem úgy, mint idegeneknél. Visszafogott, tartózkodó személyek esetében egy idegen ölelése például még stresszt is kiválthat.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)