Teknősök jósolják meg a klímaváltozást

Teknősök segítségével, pontosabban a rájuk erősített monitorozó eszközökkel jósolják meg a tudósok az óceánok hőmérsékletének változását.

Az óceánok hőmérsékletét műholdakkal és egyéb módon - például 2000 méter mélyre süllyedő eszközökkel - is mérik. Ezek a módszerek azonban pontatlanok, ha a hőmérsékletek változásáról van szó, az eszközök ugyanis sekély vízben nem használhatók. A tengerek és óceánok hőmérsékletének mérése és a változások megjövendölése viszont kulcsfontosságú a hosszú távú időjárási előrejelzések szempontjából. Egy japán kutatócsoport ezért szokatlan módszerrel fejleszti a jóslatok pontosságát.

teknős, óceán, tenger, víz, hőmérséklet, hőmérsékletváltozás, klímaváltozás, globális felmelegedés,
Teknősök jósolják meg a klímaváltozást. Fotó: iStock

Teknősök bevetésen

A tudósok öt tengeri teknőst engedtek szabadon Indonéziában. Mindegyik hátára egy eszközt erősítettek, amelyekkel három hónapon át gyűjtöttek adatokat az Arafura-tengerben. Az információk alapján megállapították, hogy három hónappal később a víz hőmérséklete 0,4 Celsius-fokkal magasabb lesz a megszokottnál. A jövendölés szinte teljesen megegyezett a műholdak által megfigyelt valódi hőmérséklet-változással - ismertette Szato Kacufumi, a Tokiói Egyetem tengerbiológusa, és Doi Takesi, a Japán Tenger-Föld Tudományos és Technológiai Ügynökség munkatársa.

Egyre több a halálzóna az óceánokban - részletek itt!

Mind az öt teknős az Észak-Ausztrália és Új-Guinea közötti Arafura-tengerbe vándorolt és ott is maradt három hónapon keresztül, míg az adatok továbbítása befejeződött. "A tengeri teknősök merülése során sikeresen rögzítettünk több mint ezer mélytengeri hőmérsékletet 2017 júniusa és októbere között" - tették hozzá.

Az Antarktisznál lévő, hideg Déli-óceánban azonban nem vethetők be a tengeri teknősök, a tengerbiológusok ezért ott fókákat használnak a vízhőmérséklet megfigyelésére. A tudósok szerint egy minden tengeri területen áthaladó állat segítségével létrehozhatnák a Föld óceánjait lefedő megfigyelési hálózatot is.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció