Az ősi óceánok ennyit változtak

Izraeli kutatók kimutatták, hogy a Földön több százmillió éve keletkezett ősi óceánok vize nem volt melegebb napjaink óceánjainak vízénél.

Elképesztő ütemben melegszik a Föld - részletek itt!

Földünk teljes területének mintegy 70 százaléka óceán vagy tenger. Ez 360 millió négyzetkilométernyi területet jelent. Kialakulásuk a harmadidőszak végére tehető. A geotudomány egyes képviselői szerint az első óceán vize igen meleg - legalább 70 Celsius-fokos - lehetett, míg mások úgy vélik, hogy a vízhőmérséklet közelebb lehetett a mai értékhez, amely 15 Celsius-fok körüli. Mindkét fél a tengervízből leülepedett ásványok - például a mészkőben lévő karbonátok - oxigénizotóp összetételében végbemenő változásokra alapozta feltevését, de különböző következtetéseket vontak le belőle.
óceán, víz, hőmérséklet, klímaváltozás, globális felmelegedés, tengervíz, ősi óceánok
Egyesek szerint akár 70 Celsius-fokosak is lehettek az ősi óceánok. Fotó: 123rf

Hol az igazság?

Nehéz volt meghatározni, hogy az izotópösszetétel változását a tengervíz hűlése vagy a víz izotópösszetételében végbemenő változás okozza-e. Az izraeli tudósok kutatásukba ősi vas-oxidok finom koncentrikus rétegeiből álló kicsiny tojás alakú szemcséket vontak be, amelyeket a világ legkülönbözőbb pontjairól gyűjtöttek össze. A minták a legkülönbözőbb geológiai időszakokból származtak, a legöregebb mintegy kétmilliárd éves volt.
A szakemberek kiszámították a hőmérsékletfüggő oxigénizotóp megoszlását a vas-oxidok és az üledékes oldatok között, majd létrehozták a tengeri vas-oxidok oxigénizotóp-jegyzékét az elmúlt kétmilliárd évre visszamenően. Megállapították, hogy a víz izotópösszetételében végbemenő változás, és nem pedig a víz hűlése határozza meg a megfigyelt geológiai folyamatot.
A Weizmann Tudományos Intézet kutatói szerint felfedezésük fontos kulcs lehet minden olyan tanulmányhoz, amely a primitív életformák fejlődése utáni tengervíz kémiájának geológiai történetét és változásait, valamint a klímaváltozást kutatja.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
-1, +5 °C

Hazánkban szombaton délelőtt napos idő várható kevés fátyolfelhővel.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag