Szteroidmentes megoldás - reménykedhetnek a betegek?

Egy a Lancet c. tudományos lapban közzétett új kutatás eredményei megkérdőjelezik a Crohn-betegség jelenlegi kezelésének létjogosultságát, egyúttal felvetik egy új, biztonságosabb és hatékonyabb módszer lehetőségét.

Dr. Brian Feagan a Nyugat-Ontarioi Egyetem Robarts Kutatási Központjának klinikai kutatásokért felelős igazgatója azt állítja, hogy módszerük hatékonyabbnak bizonyult a hagyományos kezelésnél, vagyis több betegnél sikerült elérni a kiújulások megelőzését.

A Crohn-betegség a bélrendszert érintő gyulladásos megbetegedés, mely a betegek egész életén át tartó kezeléssel és gyakran műtétekkel jár. Ma a kezelés első lépcsőjét a szteroid-terápia alkotja, melynek veszélyei időnként meghaladják a kezelésből származó előnyöket. A szteroidok miatt metabolikus szindróma alakulhat ki, amely elhízással és a cukorbetegség előfutárát jelentő inzulinérzékenység csökkenéssel jár. Dr. Feagan és kollági szerint eljárásukkal kiküszöbölhető a veszélyes szteroidok használata, ami biztonságosabbá teszi a kezelést.

A Crohn-betegeknél ugyanis hagyományosan jelentős mennyiségű szteroidkezeléssel kezdik a háromlépcsős terápiát. A szteroidok segítenek a tünetek - véres széklet, hasi fájdalom - kontrollálásában. A következő lépés az immunrendszert elnyomó gyógyszerek alkalmazása, melyek a harmadik gyógyszer, az ellenanyag beadására készítik fel a szervezetet. Az ellenanyag a betegség gyökerénél fejti ki hatását az immunválasz megváltoztatásán keresztül.

Az új módszer lényege az eddigi rutin megfordítása. Először adják az immunrendszert elnyomó szerek és az ellenanyag kombinációját, majd - csak szükség esetén - a szteroidokat. Így akár el is kerülhető a szteroidok alkalmazása. Az eljárást két éven át tesztelték 129 Crohn-beteg bevonásával. 64-en a hagyományos, 65-en az új kezelésben részesültek. A klinikai vizsgálat 26. hetére a hagyományos módon kezelt csoport tagjai közül 36 százalék volt tünetmentes, szemben az új eljárással kezeltek 60 százalékával.

A vezető szerző, Dr. Geert D'Haens (Imelda Kórház, Belgium) szerint eredményeik mérföldkőnek tekinthetők a Crohn-betegség kezelésében. Az eredmények azonban nem biztos, hogy csak a Crohn-betegség esetében állják meg a helyüket. Dr. Feagan állítása szerint más autoimmun eredetű idült megbetegedések, így a reuma esetében is számíthatunk a kezelések gyökeres megváltoztatására.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő