Szívritmuszavara van? Alzheimer-kóros lehet!

Fokozza az Alzheimer-kór kialakulásának valószínűségét a pitvarfibrillációként ismert szívritmuszavar, állítja legfrissebb közleményében, Dr. T. Jared Bunch, a Salt Lake City-i Intermountain Egészségközpont elektrofiziológusa.

Kutatócsoportjával a Szívritmus Társaság éves kongresszusán, Bostonban számoltak be eredményeikről. Bunchék három lehetséges mechanizmust is feltételeznek. A lényeg az időben történő felismerése esetében talán lehetőség nyílik az elbutulást megelőző, vagy legalább lassító kezelésre. Az eredmények 20 kórházban kezelt összesen 37.000 beteg adatainak elemzésén alapulnak. Kiderült, hogy a pitvarfibrillációban szenvedő betegek 44 százalékkal nagyobb eséllyel lesznek demenciások öt éven belül, mint a "jó" szívűek.

A pitvarfibrilláció azért jelent problémát, mert a szív pitvarai ilyenkor - általában nagy sebességgel - remegő mozgást végeznek a vér továbbítása helyett. Az összefüggés különösen hetven év alattiakra igaz. Az ő esetükben a pitvarfibrilláció 130 százalékos Alzheimer-kór rizikó növekedést okoz. A két betegség kombinációja pedig akár halálos is lehet. A vizsgálat szerint a mindkét betegségben szenvedők 61 százalékkal nagyobb eséllyel vesztették életüket öt éves perióduson belül. Bunch úgy véli, az összefüggés egyértelműen oki, és csak a háttérben álló mechanizmus felderítésére van szükség. Egy lehetőség a magas vérnyomás károsító hatása lenne, mely a szívműködés károsításán keresztül okozza az agyi vérellátás csökkenését, ezáltal az elbutulás kialakulását.

Egy másik magyarázat lehet az idült fertőzés, miután mindkét betegségnél emelkedett gyulladásos értékeket (C-reaktív proteint) találtak. Előbbit agresszív vérnyomáscsökkentéssel, utóbbit a koleszterin csökkentő hatáson kívül gyulladás ellen is alkalmazható statinok, vagy más gyulladáscsökkentő szerek adásával lehetne kezelni. Végül az is elképzelhető, hogy a pitvarfibrilláció miatti többszörös kisebb agyi érkatasztrófák okozzák az elbutulást. Ebben az esetben a vérhígító gyógyszerek jelenthetnének megoldást.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső