Szivaccsal a nyelőcsőrák ellen

Brit kutatók szerint egy speciális szivacs segítségével megelőzhető a daganat halálos formájának kialakulása.

A speciális eszköz segítségével gyomornyálkahártyából származó sejteket gyűjtenek, és megállapítják, hogy kialakult-e a Barrett-nyelőcsőnek nevezett elváltozás. A Barrett-nyelőcső, mely gyomorégés, illetve visszacsorgás során jelentkezik, a nyelőcső sejtjeinek elváltozása, mely a daganatképződés előszobája.

Az Egyesült Királyságban évente mintegy 375 ezer Barrett-nyelőcsöves esetet regisztrálnak, tíz esetből egyben alakul ki nyelőcsőrák, a betegek 80 százaléka öt éven belül meghal. A diagnózis felállítására jelenleg endoszkópot használnak, a hosszú és vékony, a végén kamerával ellátott eszközt levezetik a tápcsatornába. Az eljárás azonban drága, a műszer csak korlátozottan érhető el.

A British Medical Journal hasábjain Dr. Rebecca Fitzgerald és munkatársai bemutatják az új fejlesztésű, speciális szivacsos eszközt, mely viszonylag olcsó, használata egyszerű. A szivacsot le kell nyelni, a gyomorban marad mintegy öt percen keresztül, majd az orvosok eltávolítják, és megvizsgálják a megtapadt nyálkahártyasejteket. A kutatók a használatot 500, 50 és 70 év közötti betegen tesztelték, az eredményeket a hagyományos endoszkóphoz hasonlították. Az új eszköz mintegy 90 százalékban ismerte fel a Barrett-nyelőcsövet.

Az eljárás lényege, hogy minél korábbi stádiumban ismerik fel a daganatot, annál jobbak a betegek kilátásai. A módszer ugyan még megerősítést igényel, azonban a tervek szerint hamarosan az alapellátásban is elérhetővé válik.

Forrás: Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: