Szex alvás közben - ez is lehet rémálom

Szexszomnia, vagyis szexuális tevékenység alvás közben. A betegek nyolc százaléka ilyen diagnózissal áll kezelés alatt a Torontói Egészséghálózati Egyetem Alváskutató Laboratóriumában. A szexszomniások háromnegyede férfi.

Sharon A. Chung és munkatársai San Antonióban mutatták be eredményeiket a Professzionális Alvás Társaság 2010-es találkozóján: "Mi is meglepődtünk, mennyire általános probléma, minden tizenkettedik ember szenved ettől a rendellenességtől."

A vizsgálat során 832 beteget kérdeztek alvási szexuális szokásaikról, az önkielégítéstől a közösülésig. A férfiak 11, míg a nők 4 százaléka számolt be alvási szexről. A kutatók szerint a teljes populációban alacsonyabb az arány.

A szexszomnia a paraszomniának nevezett rendellenesség egyik megnyilvánulása - amikor álom közben akarattól független cselekvés történik. A megjelenési formák közé tartozik a szemnyitás, a fogcsikorgatás, az alvajárás, a beszéd, az evés, illetve a szex. Ez utóbbinak akár büntetőjogi felelőssége is lehet: 2008-ban egy torontói férfit találtak, miután szexuálisan bántalmazott egy nőt - korábbi barátnői tanúsították, hogy rendszeresen szexelt alvás közben.

A szexszomnia oka eddig nem tisztázott, azonban az ilyen betegek körében kétszeres a kábítószer-fogyasztás, és gyakoribb az alkoholfogyasztás előfordulása. A szexszomniások gyakran panaszkodnak egyéb alvási rendellenességekre, fáradtságra, depresszióra, de nem jobban, mint a többi kezelt beteg. A dohányzás és a kávéfogyasztás aránya szintén nem mutat különbséget.

A paraszomniát gyógyszeresen kezelik: benzodiazepinek (pl. clonazepam) a leggyakoribb szerek, melyeket epilepsziában és nyugtalansági rendellenességekben is használnak. Sajnos egyelőre a betegek csak elenyésző hányadban fordulnak orvoshoz közvetlenül szexszomniás panaszaikkal, de az orvosoknak a jövőben bátorítani kell a zavarban lévő egyéneket.

"Vajon ez valóban probléma?" - teszi fel a kérdést Chung. - "Amíg törvényességi problémák nem vetülnek fel, és a partnert nem zavarja, nem probléma. Legfeljebb másnap fáradt lesz az ember."

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső